Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Obavijesti

Održana druga studijska posjeta...

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) je u studenom 2023. godine ugostila četrdesetak sudionika iz partnerskih Erasmus+ zemalja (Austrije, Belgije, Estonije, Finske, Malte i Rumunjske) s ciljem podizanja svijesti o uključivanju i raznolikosti te promicanju sudjelovanja više osoba s manje mogućnosti u Erasmus+ projekte. 
U sklopu drugog dana seminara „Embrace Inclusion & Diversity in your Erasmus+ projects“ (LTE) okupili su se projektni koordinatori i članovi timova nadležni za  Erasmus+ projekte mobilnosti i partnerstva u područjima odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih na FER-u radi studijske posjete. Naglasak druge studijske posjete na FER-u (prva studijska posjeta održana je u 2022. godini: https://tel.fer.hr/ztel?@=2wrzz#news_26699) stavljen je na prezentaciju uključivih istraživanja FER-a. Organizator studijske posjete je izv. prof. dr. sc. Jurica Babić, ambasador uključivanja i raznolikosti za područje visokoškolskog obrazovanja imenovan od strane AMPEU. U predstavljanju uključivih praksi FER-a sudjelovali su i članovi Odbora za osiguravanje jednakih mogućnosti (prof. dr. sc. Davor Petrinović i prof. dr. sc. Željka Car) te Ana Radović, mag. ing. 

Cjelokupni program i fotografije s događaja nalaze se u nastavku obavijesti. 

Autor: Ana Radović
Otvorene prijave za kombinirani...

Zanima te razvoj ozbiljnih igara?
Strastven/a si oko očuvanja okoliša?
Čuo/la si za Erasmus+, ali još se nisi uključio/la?

Imamo savršenu priliku za tebe! Projekt Play2Green!

Središnja aktivnost projekta Play2Green u 2023. godini je kombinirana mobilnost koja se sastoji od virtualnog dijela (3 mjeseca) i fizičkog dijela koji će se provesti u obliku Hackathona u trajanju od jednog tjedna u rujnu u Dubrovniku. Studentima je osiguran prijevoz, smještaj i prehrana!

Prijavi se ovdje i pridruži se studentima iz Dubrovnika, Bresta (Francuska), Debrecena (Mađarska) i Valencije (Španjolska)! Prijave su otvorene do 29. ožujka 2023. godine.

Više informacija o projektu nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
AIoTwin: Prvi projektni sastanak

S prvim danom 2023. godine započeli smo novi projekt “AIoTwin: Twinning action for spreading excellence in Artificial Intelligence of Things” koji financira Europska unija u okviru programa Horizon Europe. Prvi projektni sastanak AIoTwina održan je od 31. siječnja do 1. veljače 2023. u sunčanom Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (UNIZG-FER). U konstruktivnim raspravama za pokretanje projektnih aktivnosti međusobno se upoznavajući sa stručnošću i tehnološkom ponudom te raspravljajući o detaljima buduće suradnje s ciljem vrhunskog istraživanja umjetne inteligencije za Internet stvari sudjelovalo je 16 sudionika iz sve četiri partnerske zemlje.

AIoTwin je twinning koordinacijska akcija za širenje izvrsnosti u području Umjetne inteligencije stvari, pružajući jedinstvenu priliku istraživačima s UNIZG-FER-a da blisko surađuju s vodećim međunarodnim istraživačima kako bi razvili nove ideje, poticali kreativnost i povećali utjecaj svih partnera uključeni na međunarodnoj razini. Pomoći će strateški smanjiti razlike između Hrvatske i ostalih država članica EU koje sudjeluju u programu Horizon Europe.

Projekt vodi prof. Ivana Podnar Žarko, a UNIZG-FER je koordinator projekta. Konzorcij se sastoji od istraživača s tri europska sveučilišta: Sveučilišta u Zagrebu, Tehničkog sveučilišta u Beču, Tehničkog sveučilišta u Berlinu i istraživačkog instituta: Research Institutes of Sweden (RISE).

Više informacija o projektu dostupno ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Poziv na sudjelovanje u istraživanju...

Ljubazno pozivamo sve zainteresirane nastavnike i studente da popune kratku anketu (7 minuta) vezanu uz primjenu video igara za edukaciju o okolišu i borbi protiv klimatskih promjena.

Cilj istraživanja je utvrditi kako uz pomoć edukacijskih materijala u obliku video igara možemo potaknuti neformalno učenje o zelenim temama.

Posebna naglasak stavljen je na uključivanje takvih video igara u predmete koji se primarno ne bave zelenim temama poput Objektno orijentiranog programiranja.

Istraživanje se provodi u okviru Erasmus+ projekta Play2Green koji koordinira FER (voditelj projekta: izv. prof. dr. sc. Jurica Babić) te istraživačkog seminara kolegice Ive Zekić.

Anketa se nalazi iza sljedeće poveznice: https://forms.gle/c3ssPA6fFD7JvM3cA

Autor: Katarina Mandarić
Održana studijska posjeta...

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u suradnji s partnerskim nacionalnim Erasmus+ agencijama (Austrijom, Estonijom, Finskom, Maltom, Rumunjskom i Italijom) ugostila je i organizirala trodnevni seminar „Embrace Inclusion & Diversity in your Erasmus+ projects“ (LTE) od 15. do 17. studenog 2022. godine.

Seminar je bio namijenjen koordinatorima i članovima tima projekata Erasmus+ čije područje djelovanja je vezano za odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Seminar je ugostio gotovo 70 sudionika iz cijele Europe. Cilj seminara je bio podići svijest o uključivanju i raznolikosti te o uključivanju sudionika s manje prilika u Erasmus+ projekte.

U sklopu trećeg dana (17.11.2022.) seminara organizirana je studijska posjeta ustanovama čiji projekti su istaknuti kao primjeri dobre prakse u području uključivanja i raznolikosti. Dio sudionika, koji su predstavnici visokoškolskih europskih institucija, su imali studijsku posjetu upravo na Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). Izv. prof. dr. sc. Jurica Babić i njegov tim, Matea Žilak, Matea Zovko i Ivana Slošić, ugostili su i organizirali program posjete tijekom kojeg su predstavili istraživačke aktivnosti ICT-AAC kompetencijske mreže te inovativna rješenja koja promiču uključenost osoba s invaliditetom razvijena u okviru laboratorija ICT-AAC. Prof. Babić ujedno je i ambasador uključivanja i raznolikosti za područje visokoškolskog obrazovanja imenovan od strane AMPEU. Okupljene su pozdravili prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije te Ljubica Petrović Baronica, pomoćnica ravnateljice za programe EU u području obrazovanja.

Cjelokupni program i fotografije s događaja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Završni sastanak projekta SmartSoc...

Završni sastanak projekta SmartSoc održan je u Budimpešti od 29. do 31. kolovoza 2022. u organizaciji Sveučilišta u Debrecenu, partnera konzorcija SmartSoc.

Trinaest institucija iz devet europskih zemalja u koordinaciji Sveučilišta u Žilini (Slovačka) sudjelovalo je u trogodišnjem projektu SmartSoc podržanom od strane ERASMUS+ programa. Glavni ciljevi projekta SmartSoc bili su kroz intenzivne interdisciplinarne studijske aktivnosti povećati vještine studenata ICT-a u područjima poslovanja, društvenih aktivnosti i vještina održivosti definiranih strateškim dokumentima "Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development" (UN-ova rezolucija) i "Horizon Europe" (propisi EU). Drugi stupovi projekta također su bile strategije pametne specijalizacije regija sudjelujućih partnera i njihovi važni ciljevi za regionalni razvoj u EU.

Koordinator i voditelj projekta Peter Márton (UNIZA, Slovačka) pozdravio je predstavnike španjolskog, hrvatskog, francuskog, bugarskog, rumunjskog, finskog, slovačkog i mađarskog sveučilišta, kao i njemačke nevladine organizacije, koji su zajedno radili na provedbi projekta. Usredotočili su se na pregled događanja na projektu, najbolje prakse i rezultate u protekle tri godine. Svaki partner mogao je izvijestiti o utjecaju zajedničkog rada na studente, nastavnike i institucije. Sastanak je također omogućio konzorciju da donese zaključke i preporuke.

U projekt je bilo uključeno 11 studenata Sveučilišta u Zagrebu, ali zbog pandemije je ostvarena fizička mobilnost samo u 3. godini projekta tako da je u svibnju ove godine naših četvero studenata prisustvovalo dvotjednoj radionici u Valenciji u Španjolskoj. Studenti su istaknuli suradnju s kolegama iz drugih država i druženje s njima u Valenciji kao vrlo vrijedan dodatak iskustvu studentskog života na FER-u!

Više o projektu, saznajte u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Naši studenti osvojili Rektorovu nagradu

Sveučilište u Zagrebu objavilo je popis dobitnika Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022. Rektorovom nagradom nagrađeno je čak 65 studenata odnosno studentica FER-a, a dodjela priznanja Rektorove nagrade održana je u srijedu, 28. rujna 2022. godine na FER-u. Među nagrađenim studentima su i studenti koje mentoriraju naši profesori:

 • Dominik Arih, Emilia Haramina, Kristina Paleka, Jakov Halić i Mateo Paladin: Primjena metoda klasične kriptografije na primjeru edukativne igre; mentorica – prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov

  • Njihova edukativna igra "The Witch's Secret" je dostupna online - isprobajte ju!

 • Marko Bartaković, Karlo Ježić, Ivan Sarjanović, Josipa Šupe, Petra Završki, Leon Banko, Pero Drobac i Karlo Ivanov: FERIoT pametni sustav za upravljanje pametnim uređajima u blizini; mentorica - prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko

 • Andreja Jurasović, Edi Prodan, Slavena Žilić i Veronika Žunar: Radionica Illuminative; mentorica – prof. dr. sc. Željka Car

Popis svih nagrađenih radova s FER-a možete vidjeti ovdje

Čestitamo svim dobitnicima i njihovim mentorima!

Autor: Katarina Mandarić
Erasmus+ seminar o...

Docent Jurica Babić sudjelovao je na Erasmus+ seminar o internacionalizaciji visokog obrazovanja pod nazivom „International Strategies for Higher Education“, održanom od 12. do 15. lipnja 2022. godine u Veneciji u Italiji. Navedena aktivnost je sufinancirana kroz Aktivnost osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+ koji provodi Agencija za mobilnost i programe EU.

Domaćin seminara bilo je Sveučilište u Veneciji Ca' Foscari koje je organiziralo seminar s Erasmus+ nacionalnim agencijama iz Italije, Njemačke i Francuske te uz podršku nadležnog ministarstva u Italiji. Razmatrane su sljedeće teme:

 • sinergija između izvora financiranja i akcija programa;
 • proces prilagodbe obrazovanja i proučavanje učinka internacionalizacije na različita područja (primjerice tržišta rada); te
 • uklanjanje prepreka u mobilnosti.

Više od 100 pripadnika visokoškolskih institucija iz 16 zemalja EU aktivno je sudjelovalo u proizvodnji materijala koji se mogu preuzeti na službenim stranicama talijanske nacionalne agencije Erasmus+ INDIRE.

Docent Babić bio je jedan od dvoje sudionika iz Hrvatske koji je sudjelovao na seminaru te predstavljao FER. Sudjelovao je u radnoj skupini koja je diskutirala o digitalizaciji i inovativnim metodama učenja i podučavanja.

Više o radnoj skupini, raspravi i zaključcima, provjerite u nastavku obavijesti.

Fotografije: Erasmus+ Indire: web i Facebook stranica

Autor: Katarina Mandarić
Organizirana suradnja s tvrtkama...

U suradnji s tvrtkama Inceptum, Storm computers i Databox organizirali smo za studente koji pohađaju kolegij Mrežni promet i performanse posjet podatkovnom centru Databoxa u Zagrebu. Studenti prve godine diplomskog studija Znanost o mrežama su imali prilike čuti prezentacije o tvrtkama Storm Computers i Databox te iz prve ruke vidjeti na koji način je organiziran stvarni podatkovni centar. Studenti su imali priliku vidjeti najnoviju opremu te čuti iskustva Vladimira Olujića iz prakse.

Nakon posjeta završno predavanje na predmetu održao je Davor Kobal iz tvrtke Inceptum vezano za OSS i BSS sustave.

Zahvaljujemo u ime Zavoda i u ime svih studenata na suradnji tvrtkama Storm computers, Databox i Inceptum. Studenti su bili jako zadovoljni ovakvim načinom nastave te im planiramo omogućiti još više ovakvih prilika za učenje i povezivanje!

Fotografije su dostupne u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Tražiš područje za svoje istraživanje na preddiplomskom i diplomskom studiju FER-a, ali ne znaš odakle krenuti?

Zavod za telekomunikacije organizira Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane studente FER-a.
Internet stvari, pristupačnost, iskustvena kvaliteta višemedijskih usluga, društvene mreže... istraži čime se sve bave naši istraživački laboratoriji!

Pozivamo te da nas posjetiš 1. lipnja 2022. godine između 14:00 i 16:00 sati na 7. i 8. katu C-zgrade i u razgovoru s mladim istraživačima i profesorima saznaš sve što te zanima u području telekomunikacija, profilu Znanost o mrežama te posjetiš naše laboratorije:

 • Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju (ICT-AAC)
 • Laboratorij za društveno umrežavanje i društveno računarstvo (socialLAB)
 • Laboratorij za eksperimentalne mrežne tehnologije (NXLab)
 • Laboratorij za Internet stvari (IoTLab) 
 • Laboratorij za istraživanje iskustvene kvalitete višemedijskih usluga (MUEXLab)
 • Laboratorij za tehnologije usmjerene čovjeku (HOTLab)
 • Laboratorij za tokove podataka (StreamsLab) 

Vidimo se!

Autor: Katarina Mandarić
Katarina Mandarić održala predavanje...

Asistentica Katarina Mandarić, mag. ing. održala je predavanje na konferenciji "Ladies of AI Business" održanoj 5. svibnja 2022. godine u BIRD inkubatoru. "Ladies of AI Business" je AI izdanje dugogodišnje konferencije "Ladies of New Business" u organizaciji Netokracije te, kako i naziv kaže, posvećeno je svijetu umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Katarinino predavanje fokusiralo se na njezino doktorsko istraživanje višeagentskih sustava za pružanje usluga zasnovanih na korisničkim preferencijama u pametnom prostoru Interneta stvari. Zanimljivim primjerima objasnila je kako programske agente iskoristiti da prilagođavaju ambijentalne uvjete u prostoru preferencijama korisnika, bez korisničke intervencije, čak i ako je potrebno zadovoljiti preferencije više korisnika koji obitavaju u istom prostoru. Uz to predstavila je i Laboratorij za Internet stvari te projekte IoT-polje i IoT4us.

Više o događaju, panelima i predavanjima možete pročitati ovdje te u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Slošić
Druga sezona urbanog vrta na FER-u

S obzirom na odličan uspjeh urbanog vrta postavljenog prošle godine, članovi Laboratorija ove godine su postavili još veći urbani vrt u dvorištu FER-a!
I ove godine, senzori će pratiti stanje rajčica i paprika koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj je kroz prikupljene podatke sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata kojim je jedan dio sadnica obogaćen.

Vrt je postavljen u okviru projekta “IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi“, trogodišnjeg istraživačkog interdisciplinarnog projekta u području pametne poljoprivrede koji je započeo u ožujku 2020. godine te je sada u posljednjoj godini. Provodi ga Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Poljoprivrednim institutom Osijek (PIO).

Podsjetite se kako je prošle godine proteklo postavljanje vrta i senzora, ovdje.

Video o urbanom vrtu, snimljen u rujnu 2021. godine, pogledajte ovdje.

Više o projektu saznajte ovdje.

Više fotografija s postavljanja vrta ove godine nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Održano je javno predstavljanje...

Održano je javno predstavljanje projekta SmartSoc u ponedjeljak 11. travnja u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljanju je prisustvovalo više od 100 učenika srednjih škola (Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, X. gimnazija „Ivan Supek” iz Zagreba) koji su dobili prigodne promo materijale FER-a i projekta SmartSoc.

Okupljene je, u ime uprave FER-a, pozdravila prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić. Uvodnu riječ je održao doc. dr. sc. Jurica Babić, a zatim je slijedilo predavanje "Od studentica do predavačica" asistentica Ivane Gače, mag. ing. i Katarine Mandarić, mag. ing. u kojem su opisale svoj put od sudjelovanja na radionici projekta TeamSoc21 tijekom svoje zadnje godine na diplomskom studiju te prijelaza u ulogu mentorica studentskim grupama na projektu SmartSoc i predavačica na istom projektu. Kroz izlaganje su pozvale učenike na uključivanje u Erasmus+ projekte, a zatim su predavanje nastavile predstavljanjem studijskog slučaja "Health on the Move" na kojem su radile sa studentima iz 9 europskih država uključenih na projekt SmartSoc.

Učenici su imali priliku sudjelovati na ŠUZA pametnoj radionici koju je vodio doc. dr. sc. Tomislav Jagušt te slušati prezentaciju Katarine Mandarić, mag. ing. o projektu "IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi", urbanom pametnom vrtu posađenom u dvorištu FER-a te uključivanju studenata u rad Laboratorija Interneta stvari. Uslijedilo je predstavljanje ICT-AAC laboratorija gdje je Matea Zovko, univ. bacc. logoped opisala razvoj pristupačnih rješenja za društvenu uključenost osoba s invaliditetom. Na kraju, Matea Žilak, mag. ing. i Ivana Gače, mag. ing. demonstrirale su aplikaciju kuhARica zasnovanu na tehnologiji proširene stvarnosti s ciljem pomaganja osobama s invaliditetom u pripremi jela koju su sudionici potom mogli i sami isprobati te dati svoje komentare.

Detaljnije o projektu SmartSoc i više fotografija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Završen je INNOSID hackathon u Valenciji

Završen je dvotjedni međunarodni hackathon koji je trajao od 28. ožujka do 8. travnja 2022. godine u Valenciji (Španjolska) organiziran u sklopu Erasmus+ projekta INNOSID. Puni naziv projekta je "Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom".

U skladu s nazivom, tijekom miješane mobilnosti studenti iz pet europskih država (Hrvatske - Zagreb i Dubrovnik, Španjolske, Portugala, Mađarske i Francuske) su u timovima radili na razvoju prototipova aplikacija koje se temelje na novim tehnologijama poput holograma i umjetne inteligencije (strojnog učenja). Uz pomoć mentora koji su vodili timove te stručnjaka iz područja dizajna i pristupačnosti (Ivana Gače, Matea Žilak), studenti su razvili pristupačne prototipove za društvenu uključenost osoba s invaliditetom

 • Gibalica - aplikacija za poticanje vježbanja uz pomoć virtualnog trenera (mentor Jurica Babić), 
 • Shopping Eyes – aplikacija za prepoznavanje novčanica i cijena proizvoda (mentor Hrvoje Vdović), te 
 • HoloGeometry – aplikacija za učenje o geometrijskim tijelima na interaktivan način uz prikaz holograma (mentorica Ana Kešelj). 

Tijekom hackathona studenti su sudjelovali na predavanjima iz različitih područja, a osim predavanja, studenti su imali priliku istražiti grad te posjetiti brojna zanimljiva mjesta u Valenciji.

Fotografije su dostupne u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Održano je javno predstavljanje...

Treći diseminacijski događaj Erasmus+ projekta INNOSID održan je 12. travnja 2022. godine u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Više od 100 učenika srednjih škola (Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, X. gimnazija „Ivan Supek” iz Zagreba) prisustvovalo je prezentacijama o društvenoj uključivosti, novim tehnologijama i njihovoj korisnosti kod povećanja društvene uključivosti.

Uvod su dali izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić kao izaslanica uprave FER-a i doc. dr. sc. Jurica Babić kao voditelj projekta. Nakon njih su prezentacije održali Dinka Vuković iz Hrvatske zajednice za Down sindrom i Krešimir Musa iz CROZ-a, pričajući o svojim iskustvima s društvenom uključivošću osoba s invaliditetom. Zatim je pregled ICT-AAC laboratorija dala Matea Zovko, a predstavljanje je završila Matea Žilak demonstrirajući KuhARicu – aplikaciju razvijenu u sklopu projekta koja je zasnovana na tehnologiji proširene stvarnosti te joj je cilj pomoći osobama s invaliditetom u pripremi jela. Sudionici su nakon predstavljanja mogli isprobati aplikaciju te ostaviti svoje komentare.

Za više informacija o događaju i projektu možete posjetiti službene stranice projekta.

Više fotografija s događaja, dostupno je u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Predstavljanje FER-a na konferenciji...

Naša poslijedoktorandica Ivana Rašan i asistentica Katarina Mandarić sudjelovale su na predstavljanja FER-a na konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska.

Ivana je održala izlaganje „Poticanje studenata na multidisciplinarne suradnje s društveno korisnim djelovanjem“ u kojoj su joj se pridružili studenti FER-a Lora Benjak i Josip Deglin te kolegice Matea Zovko i Ivana Vinceković s Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet koji sudjeluju u projektima ICT-AAC laboratorija.

Katarina je održala prezentaciju "Umreženi uređaji i IoT-usluge za digitalizaciju poljoprivrede" o projektu "IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi" na kojem su nam partneri Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Poljoprivredni institut Osijek. Prezentiran je i urbani vrt koji smo postavili prošle godine u dvorištu FER-a te studentski projekti koje vodimo vezani uz područje pametne poljoprivrede.

Više slika nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić

Poziv na javno predstavljanje projekta INNOSID: Innovative Solutions based on Emerging Technologies for Improving Social Inclusion of People with Disabilities

Cilj projekta INNOSID je poboljšati društvenu uključenost osoba s teškoćama stvaranjem inovativnih IT rješenja temeljenih na novim tehnologijama (emerging technologies). Ovaj projekt koristi metodu miješane mobilnosti, hibridni pristup mobilnosti koji studentima i predavačima omogućuje blisku suradnju prije, tijekom i nakon INNOSID radionice.

U sklopu radionica, svi sudionici iskuse projektno učenje u multikulturnim timovima, s kolegicama i kolegama iz 5 europskih zemalja, radeći na razvoju prototipa temeljenog na inovativnim tehnologijama (VR, AR, ML, hologrami i 3D printanje) kako bi poboljšali društvenu uključenost osoba s invaliditetom.

Trenutno je u tijeku fizička mobilnost druge organizirane radionice u Valenciji u Španjolskoj, a prošle godine je fizička mobilnost prve organizirane radionice održana u Dubrovniku.

Projekt je nagrađen prvom nagradom na natječaju Agencija za mobilnost i programe Europske unije te je proglašen najuključivijim projektom programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

Predstavljanje projekta INNOSID bit će održano u utorak, 12. travnja 2022. godine, s početkom u 10:00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Molim Vas da se za sudjelovanje prijavite ovdje.
S obzirom na ograničeni broj sudionika, povratnu informaciju o mogućnosti sudjelovanja dobit ćete najkasnije do petka, 8. travnja 2022. godine.

Program predstavljanja:

 • 10:00 - 10:15 Registracija 
 • 10:15 - 10:35 Uvod
 • 10:35 - 10:55 Iskustvo Hrvatske zajednice za Down sindrom (HZDS) 
 • 10:55 - 11:15 Inkluzivni partner iz industrije – tvrtka CROZ
 • 11:15 - 11:35 Laboratorij ICT-AAC 
 • 11:35 - 11:45 Predstavljanje aplikacije KuhARica
 • 12:00 - 13:00 Praktična radionica KuhARica

Autor: Katarina Mandarić
Poziv na javno predstavljanje...

Projekt "SmartSoc: Education of Future ICT Experts Based on Smart Society Needs" je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata poput INNOSOC-a, SUSCOMTEC-a, ESM-a i TeamSoc21. Koordinator projekta je Fakultet za menadžment i informatiku Sveučilišta u Žilini, a FER je partner s višegodišnjim iskustvom sudjelovanja u međunarodnim ERASMUS+ projektima, u ulozi koordinatora ili partnera. Ukupno u projektu sudjeluje 13 sveučilišta iz 9 europskih država.

Glavni cilj projekta SmartSoc je stvoriti i provesti intenzivan interdisciplinarni studijski program u području poduzetništva temeljenog na ICT-u. Ovaj će projekt osnažiti ICT studentske timove da se nose s ekonomskim, društvenim i ekološkim izazovima definiranim strateškim dokumentima „Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development“ (UN resolution) i "Horizon Europe" (EU regulation). Uključit će važnu poruku o strategijama pametne specijalizacije i njihovoj važnosti za regionalni razvoj u EU.

U sklopu projekta održane su već dvije radionice koje su predviđene u hibridnom obliku. Prvi dio obuhvaća virtualnu mobilnost gdje se formiraju timovi studenata s europskih sveučilišta te započinje rad na odabranom studijskom slučaju, a drugi dio je fizička mobilnost - dvotjedna radionica uživo. Nažalost, zbog epidemiološke situacije, nisu održane u Žilini (Slovačka) 2020. godine i Valenciji (Španjolska) 2021. godine, već su održane u potpunosti virtualno. Ove godine je fizička mobilnost predviđena u Valenciji od 9. do 20. svibnja te vjerujemo u realizaciju radionice uživo. Virtualna mobilnost je već počela u veljači 2022. godine.

Događanje s multiplicirajućim učinkom projekta SmartSoc bit će održano u ponedjeljak, 11. travnja 2022. godine, s početkom u 10:00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Molim Vas da se za sudjelovanje prijavite ovdje.
S obzirom na ograničeni broj sudionika, povratnu informaciju o mogućnosti sudjelovanja dobit ćete najkasnije do četvrtka, 7. travnja 2022. godine.

Program predstavljanja:

10:00 - 10:15  Registracija
10:15 - 10:30  Uvodna riječ
10:30 - 10:45  Od studentica do predavačica - put kroz Erasmus+ projekte
10:45 - 11:00  Studijski slučaj: "Zdravlje u pokretu" ("Health on the Move")
11:00 - 13:00  Pametne radionice

Autor: Katarina Mandarić

"Ja sam u ovaj projekt ušao svim srcem jer želim da budući klinci imaju ono što ja nisam - formalno obrazovanje u području videoigara." - doc. dr. sc. Mirko Sužnjević ovako opisuje svoje sudjelovanje na projektu Edu4Games.

Danas, u utorak 22. ožujka, završava Edu4Games projekt pokrenut s ciljem da se doprinese razvoju i kvaliteti igara u zemlji i regiji, a proveden je u suradnji nekoliko sastavnica Sveučilišta u Zagrebu – Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Fakulteta organizacije i informatike te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Izrađen je diplomski studijski program s četiri usmjerenja, standardi zanimanja i kvalifikacija te program cjeloživotnog obrazovanja. Osmišljeno je tako da procesi poučavanja i učenja budućih kreatora videoigara budu usmjereni na umjetničku i znanstvenu praksu te na istraživanje

Naš docent Mirko Sužnjević ističe da ima još puno posla pred njima, ali vjeruje da bi diplomski studij Dizajn i razvoj videoigara mogao krenuti na jesen 2023. godine!

Više o projektu i završnoj konferenciji održanoj 21. ožujka 2022. godine pročitajte ovdje.

Autor: Katarina Mandarić

Prošli tjedan, od četvrtka 25.11. do subote 27.11., održana je Smotra Sveučilišta. Među predstavljenim projektima FER-a bio je i naš urbani vrt postavljen u sklopu projekta IoT-polje.

Za Smotru smo pripremili video o urbanom vrtu i projektu IoT-polje u kojem možete vidjeti gdje se točno nalazi urbani vrt, kako je izgledao u rujnu, kakvi su bili plodovi, senzore koji su pratili stanje, ciljeve projekta, itd.

Istraživači na projektu IoT-polje Katarina Mandarić, Ivan Kralj i Pavle Skočir su predstavili projekt, a snimke predstavljanja su dostupne na YouTube kanalu Fakulteta (primjerice, prezentacija na 2. danu Smotre dostupna je ovdje).

Ponosni smo što smo predstavljali naš Fakultet, a još ponosniji što je FER dobio nagradu za najsadržajniji virtualni štand na Smotri!

Više o projektu IoT-polje saznajte ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Nagrađeni članovi i studenti Zavoda...

U petak 26. prosinca 2021. godine obilježen je Dan Fakulteta te su tradicionalno dodijeljene brojne nagrade i priznanja. Čestitamo svim nagrađenima, a pogotovo članovima i studentima našeg Zavoda!

Dr. sc. Ivana Rašan nagrađena je za iznimno postignuće u istraživačkom radu ili inovacijama u prethodne dvije godine, a posebno za multidisciplinarni pristup i paralelne suradnje na projektima koji pokrivaju različita područja znanstvenog i stručnog djelovanja.

Tradicionalna nagrada "Ericsson Nikola Tesla" dodjeljuje se za najbolje studentske radove iz područja telekomunikacija. Nagrade su pripale našim studentima. Prva nagrada je dodijeljena Mariji Dragošević, Kristini Petković, Svenu Skenderu i Ivi Zekić, a druga nagrada Mislavu Hasu i Dominiku Sabljaku.

Brončana plaketa "Josip Lončar" dodjeljuje se najboljim studentima za uspješan završetak diplomskog studija, a na profilu Telekomunikacije i informatika dodijeljena je Dominiku Marjanoviću.

U nastavku obavijesti su fotografije članova i studenata Zavoda s događaja. Snimku svečanosti možete pogledati ovdje, a fotografije su dostupne ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Otvorene prijave za Erasmus+...

Čuo si za Erasmus+, ali nisi se još uključio?
Dosta ti je slušanja kolega kako prepričavaju iskustva s radionica? Želiš znati više o ICT-u i poduzetništvu?
Dosta ti je gledanja njihovih fotki s Erasmus+ putovanja na Instagramu? Želiš putovati i surađivati s kolegama iz cijele Europe?
Ili si to sve prošao, ali želiš još?

Prijavi se ovdje i pridruži nam se! Prijave su otvorene do 17. prosinca 2021. godine.

Zavod za telekomunikacije već godinama sudjeluje, u ulozi koordinatora ili partnera, u međunarodnim ERASMUS+ projektima. Projekt SmartSoc, koji koordinira Fakultet za menadžment i informatiku Sveučilišta u Žilini, je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta.

Središnja aktivnost projekta SmartSoc u 2022. godini je dvotjedna radionica koja će se održati u Žilini u Slovačkoj u svibnju 2022. godine! Na radionici će sudjelovati brojni studenti s partnerskih institucija iz nekoliko europskih država te nekoliko studenata FER-a.

Glavni cilj projekta SmartSoc je stvoriti i provesti intenzivan interdisciplinarni studijski program u području poduzetništva temeljenog na ICT-u. Ovaj će projekt osnažiti ICT studentske timove da se nose s ekonomskim, društvenim i ekološkim izazovima definiranim strateškim dokumentima „Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development“ (UN resolution) i "Horizon Europe" (EU regulation). Uključit će važnu poruku o strategijama pametne specijalizacije i njihovoj važnosti za regionalni razvoj u EU.

 

Autor: Katarina Mandarić
Međunarodna radionica o novim...

Od 13. do 25. rujna održana je radionica INNOSID u Dubrovniku na kojoj je sudjelovalo više od 30 studenata i više od 15 predavača iz 5 europskih država (Francuska, Španjolska, Portugal, Mađarska, Hrvatska) i 6 institucija. Cilj radionice je razvoj prototipova aplikacija temeljenih na inovativnim tehnologijama (VR, AR, ML, hologrami i 3D printanje) kako bi poboljšali društvenu uključenost osoba s invaliditetom.

Studenti su započeli rad na prototipovima još u travnju jer se ovaj projekt temelji na hibridnom pristupu mobilnosti (tzv. miješane mobilnosti) koji studentima i predavačima omogućuje blisku suradnju prije, tijekom i nakon radionice INNOSID. Miješana mobilnost sastoji se od virtualne i fizičke mobilnosti. Virtualna mobilnost trajala je od 12. travnja do 21. svibnja 2021. godine te je faza u kojoj studenti u timovima iz drugih europskih država kroz virtualnu suradnju pripremaju svoje prototipove, dok je fizička mobilnost faza u kojoj studenti uživo nastavljaju svoj rad. Na radionici je razvijeno 7 prototipova aplikacija za pomoć u svakodnevici osobama s invaliditetom.

Radionicu u Dubrovniku je popratila i Hrvatska radiotelevizija. Prilog emitiran u Dnevniku u podne u subotu 2. listopada možete pogledati ovdje.

Više detalja o aktivnostima na radionici i fotografije dostupne su u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić

U prosincu prošle godine, FER-ov projekt "INNOSID - Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom" osvojio je prvu nagradu na natječaju Agencija za mobilnost i programe Europske unije te je proglašen najuključivijim projektom programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za razdoblje od 2017. do 2020. godine, a glavna nagrada bilo je prijenosno računalo koje je projektni tim odlučio donirati Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj.

Ovim se putem zahvaljujemo Agenciji za mobilnost i programe EU (AMPEU) na vrijednom priznanju za članove projekta INNOSID!
U ime projektnog tima, docent Jurica Babic je jučer predao prijenosno računalo Dječjem domu.

Članovi projektnog tima (laboratoriji ICT-AAC i SocialLab): docent Jurica Babić, redoviti profesor Vedran Podobnik, redovita profesorica Željka Car, akademik profesor emeritus Ignac Lovrek, asistentica Matea Žilak i istraživači Dario Pevec, Ivana Gače, Iva Topolovac i Hrvoje Vdović.

Autor: Katarina Mandarić
Održana konferencija ConTEL 2021

Od 30. lipnja do 2. srpnja, hibridno, u prostorijama FER-a i online, održana je konferencija ConTEL 2021.
Na konferenciji su držana tri pozvana predavanja: 
- Giovanni Giambene, Sveučilište Siena, Italija: "IoT via 5G Satellite Systems"
- Steve Hranilovic, Sveučilište McMaster, Kanada: "Optical Wireless Communications – wireless without radios"
- Lea Skorin-Kapov, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska: "Quality of Experience in the Era of Immersive Networked Multimedia Services"

Brojni naši znanstvenici i istraživači su na konferenciji prezentirali svoje radove, a nagrada za najbolji rad otišla je u ruke naše poslijedoktorandice dr. sc. Irene Oršolić i koautora dr. sc. Michaela Seuferta sa Sveučilišta Wurzburgu, Njemačka za rad "On Machine Learning Based Video QoE Estimation Across Different Networks".

U sklopu konferencije održana je i radionica "Smart technologies for sustainable agriculture" u organizaciji projektnog tima IoT-polje te tri specijalne sesije:
- New Educational Paradigms in Telecommunications  
- Security and Privacy in Modern Telecommunication Networks
- Special Session of the CEEPUS Network CIII-BG-1103 

Zadnjeg dana konferencije održan je PhD forum, a nagrada za najbolju prezentaciju dodijeljena je asistentici Sari Vlahović za prezentaciju "QoE Assessment for Virtual Reality Gaming".

Zavod je 1993. godine pokrenuo međunarodni znanstveni skup International Conference on Telecommunications (ConTEL) u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Grazu, u Austriji. Prve tri konferencije ConTEL održane su u uzastopnim godinama, nakon čega konferencija prelazi na dvogodišnji ritam i održava se u "neparnim godinama", a mjesto održavanja alternira između Zagreba i Graza. Veselimo se idućem okupljanju 2023. godine u Grazu u Austriji!

U nastavku objave pogledajte nekoliko fotografija s konferencije.

Autor: Katarina Mandarić
Tim Zavoda za telekomunikacije...

Na konferenciji DEBS 2021 (The 15th ACM International Conference on Distributed and Event-based Systems) održanoj virtualno od 28. lipnja do 2. srpnja, održano je natjecanje Grand Challenge 2021. Na natjecanju se dodjeljuju dvije nagrade: za najbolje rješenje i za najbolju prezentaciju rada. Obje nagrade otišle su u ruke tima koji se sastoji od asistenta Josipa Marića, izvanrednog profesora Krešimira Pripužića i docentice Martine Antonić!

Tema DEBS Grand Challengea 2021. je bila razviti rješenje za otkrivanje područja u kojima se indeks kvalitete zraka najviše poboljšao u odnosu na prethodnu godinu. 
Rješenje spomenute trojke je temeljeno na Apache Flinku - distribuiranom okviru za obradu tokova podataka na grozdu. Flink omogućuje da se zadani upiti podijele na manje zadatke koji se mogu istodobno pokretati na različitim čvorovima kako bi se smanjilo ukupno vrijeme obrade i tako poboljšala izvedba njihovog rješenja.

Detaljnije, na distribuiranim čvorovima paralelno se izvode sljedeći zadaci s intenzivnom izvedbom: 
1) dohvat podataka, 
2) dodjeljivanje grada svakom mjerenju, i 
3) izračunavanje indeksa kvalitete zraka po gradu.

Više informacija o njihovom radu i sam rad, dostupno je ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Predstavljen novi profil...

Od akademske godine 2021./2022. počinje izvođenje novoakreditiranih studija prema programu FER3. Kako bi studenti lakše izabrali profil koji bi upisali u sljedećoj akademskoj godini, 8. i 9. lipnja 2021. godine, predstavljeni su profili diplomskih studija.

Zavod za telekomunikacije je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Letak s informacijama o profilu je dostupan ovdje, a u nastavku je snimka predstavljanja profila. Profil Znanost o mrežama su predstavili docent Jurica Babić i poslijedoktorandica Irena Oršolić.

Autor: Katarina Mandarić
Vrt rajčica i paprika na FER-u

U srijedu 26. svibnja, članovi Laboratorija Interneta stvari Zavoda za telekomunikacije postavili su pravi mali vrt u dvorištu FER-a u okviru projekta IoT-polje. Brojni senzori prate uvjete za sadnice rajčice i paprike koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom sadnje za eksperiment koji provodimo, dio sadnica je obogaćen supstratom. Cilj je kroz prikupljene podatke sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata.

S obzirom na trud i pažnju koju ima naš vrt, ne sumnjamo u bogat urod, a onda tko zna? Sve je moguće, možda FER registrira i OPG!

Osim profesora i asistenata, u postavljanje su se uključili i studenti - spontano "u prolazu" na čemu im zahvaljujemo, a kako je protekao rad s ne-programskim alatima, provjerite na slikama u nastavku.

Vrt je postavljen u okviru projekta "IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi", trogodišnjeg istraživačkog interdisciplinarnog projekta u području pametne poljoprivrede koji je započeo u ožujku 2020. godine. Provodi ga Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Poljoprivrednim institutom Osijek (PIO). 
Cilj projekta je potaknuti primjenu IoT-rješenja u poljoprivredi radi smanjenja negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose poljoprivrednih kultura od strateškog značaja za RH, posebice kukuruza. IoT-rješenja, tj. rješenja koja spajaju senzore i razne elektroničke uređaje na Internet, omogućuju kontinuirano praćenje mikroklimatskih uvjeta na polju i fizioloških parametara biljke te prijenos i obradu prikupljenih podataka u računalnom oblaku.
Projektni tim radi na razvoju stanice za daljinsko mjerenje mikroklimatskih uvjeta na polju i poseban senzor za mjerenje fluorescencije klorofila koji će dati informaciju o fiziološkim parametrima i mogućem stresu biljke. Također se dizajniraju praktične mobilne aplikacije za poljoprivrednike pomoću kojih će moći u svakome trenutku udaljeno pratiti stanje na polju, odrediti kritične trenutke u vegetaciji i donositi pravodobne odluke. Cjelokupno rješenje se dizajnira s ciljem postizanja niže cijene stanice i programskog sustava kako bi ono bilo prihvatljivo i pogodno za male poljoprivrednike, a uz primjenu aktualnih otvorenih programskih rješenja.   

Autor: Katarina Mandarić

Povodom Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u, projekt Caliper – povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova održao je intervju s profesoricom Ivanom Podnar Žarko u kojem opisuje svoj školski i istraživački put.

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko je redovna profesorica na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, voditeljica brojnih projekata i IoT laboratorija te dobitnica brojnih nagrada.

Projekt Caliper namjerava potaknuti procese strukturalnih promjena u sedam istraživačkih institucija i dva istraživačka fonda iz Europe. Promjene se odnose na povećanje broja žena zaposlenih u istraživačkim institucijama, poboljšanje njihovih karijernih perspektive i uključivanje rodne dimenzije u istraživanja. Projekt je financiran u okviru Obzora 2020 (SwafS-2019, GA 873134) te traje četiri godine (01.01.2020. – 31.12.2023.).

Autor: Katarina Mandarić

Želiš li sudjelovati u stvaranju inkluzivnog društva?
Želiš li imati priliku raditi u multikulturnim timovima, virtualno i fizički?
Želiš li naučiti kako koristiti nove tehnologije za poboljšanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom?

Ako su tvoji odgovori na prethodna pitanja "da", INNOSID je projekt za tebe! Cilj projekta INNOSID je poboljšati društvenu uključenost osoba s invaliditetom stvaranjem inovativnih IT rješenja temeljenih na novim tehnologijama. Ovaj projekt temelji se na hibridnom pristupu mobilnosti (tzv. miješane mobilnosti) koji studentima i predavačima omogućuje blisku suradnju prije, tijekom i nakon radionice INNOSID. Miješana mobilnost sastoji se od virtualne i fizičke mobilnosti. Virtualna mobilnost (12. travnja 2021. - 21. svibnja 2021.) pripremna je faza koja se odvija nekoliko mjeseci prije početka radionice INNOSID, dok je fizička mobilnost (13. - 25. rujna 2021.) faza u kojoj studenti sudjeluju u dvotjednoj radionici čiji je domaćin jedno od partnerskih sveučilišta. Ove godine, pod uvjetom da situacija s COVID-19 to dozvoli, radionica će biti održana u Dubrovniku (ili virtualno ako fizičko prisustvo neće biti moguće). Troškove prijevoza, hrane i smještaja pokriva projekt. Svi će sudionici iskusiti projektno učenje u multikulturnim timovima, s kolegicama i kolegama iz 5 europskih zemalja, radeći na razvoju prototipa temeljenog na inovativnim tehnologijama (VR, AR, ML, hologrami i 3D printanje) kako bi poboljšali društvenu uključenost osoba s invaliditetom.

Ako si zainteresiran/a za rad na projektu i spreman sudjelovati u virtualnoj i fizičkoj mobilnosti, pošalji sljedeće podatke na e-mail adresu do 26. ožujka: dario.pevec@fer.hr

 • Ime i prezime,
 • e-mail adresa,
 • motivacijsko pismo na engleskom jeziku i
 • životopis na engleskom jeziku.
Autor: Katarina Mandarić

Ovogodišnja radionica projekta SmartSoc (Education of future ICT Experts) počela je u ponedjeljak 15. veljače 2021. godine. Više od 80 sudionika iz 10 zemalja Europe i 15 sveučilišta surađivat će na izradi poslovnih planova za 10 novoosnovanih poduzeća (start-up) na temelju poduzetničkih studijskih slučaja. Među 51 studentom uključenim u radionicu su i studenti FER-a koji su izabrani između velikog broja pristiglih prijava na pozivu koji je trajao u studentom 2020. godine.

Studijski slučaj predložen od strane našeg Zavoda je "Health on the Move" koji objedinjuje Mobility-as-a-Service i Internet stvari s ciljem stvaranja pametnih rješenja koja pridonose očuvanju zdravlja korisnika, a posljedično i očuvanju prirode. Voditeljice studijskog slučaja su Ivana Gače, mag. ing. i Katarina Mandarić, mag. ing.. Ostale studijske slučajeve koji se obrađuju na ovogodišnjoj radionici te novosti na projektu možete pregledati i pratiti ovdje

Osim virtualne mobilnosti, u planu je i fizička mobilnost u svibnju 2021. godine u Valenciji u Španjolskoj čije održavanje u fizičkom obliku ovisi o epidemiološkoj situaciji.

 

Autor: Katarina Mandarić

U HRT-ovoj emisiji Prometej 14. siječnja emitiran je prilog o timu FER-ovih znanstvenica iz našeg ICT-AAC laboratorija. Voditeljica Laboratorija, prof. dr. sc. Željka Car, dr. sc. Ivana Rašan, Iva Topolovac, mag. ing. i Matea Žilak, mag. ing., tom su prilikom predstavile istraživanja u kojima sudjeluje laboratorij ICT-AAC, kao i mobilne aplikacije koje su razvijene u posljednjih 11 godina, a broj aplikacija je pozamašan - 53  besplatne aplikacije koje služe za komunikaciju i edukaciju, prvenstveno djece s poteškoćama u razvoju, ali se u velikoj mjeri koriste i u vrtićima i školama u logopedske svrhe te kod osoba svih dobnih skupina koje imaju teškoća u komunikaciji.

Autor: Katarina Mandarić
FER-ov projekt "Pristupačno...

Projekt "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" proglašen je Projektom godine na PMI Forumu koji se održao 10. studenoga 2020. godine. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Željka Car, a na njemu su također sudjelovale dr. sc. Ivana RašanMatea Žilak, mag. ing.Iva Topolovac, mag. ing. te Ana Kešelj, mag. ing. sa Sveučilišta u Dubrovniku, ujedno i FER-ova doktorandica.

Priznanje za "Projekt godine" strukovno je priznanje udruge PMI Hrvatska kojim se nagrađuju značajni projekti koje odlikuje pozitivan utjecaj na društvo, najbolji rezultati te ispunjenje svih postavljenih ciljeva.

"Kao tim djelujemo već 11 godina, a prije pet godina osnovan je FER-ov znanstveni Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju u okviru kojeg se sada odvijaju naši projekti. Projekt "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" je započeo i završio 2019. godine, a temeljem te suradnje smo pod sponzorstvom HAKOM-a pokrenuli još jedan projekt, koji završava u prosincu ove godine. Na novom se projektu bavimo istraživanjem pristupačnosti u mobilnim aplikacijama te razvijamo ozbiljnu igru za podizanje svijesti o komunikaciji s osobama s invaliditetom", ističe prof. dr. sc. Željka Car, voditeljica Laboratorija ICT-AAC.

Više o informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Nagrađeni članovi Zavoda na...

U petak, 20. studenoga 2020. godine, proslavljen je Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na prigodnoj svečanosti dodijeljena su brojna priznanja i nagrade najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta, a među nagrađenima je i troje naših članova: prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, dr. sc. Dario Pevec i Ivan Čilić, mag. ing.

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko dobitnica je Nagrade za znanost Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u kategoriji 1. djelatnicima Fakulteta u znanstveno-nastavnom zvanju za iznimno postignuće u istraživačkom radu ili inovacijama u prethodnih pet godina, a posebno za razvijene raspodijeljene algoritme i primijenjena decentralizirana rješenja u području Interneta stvari. 

Srebrna plaketa “Josip Lončar” dodjeljuje se doktorima znanosti za naročito uspješne doktorske disertacije, a ove godine jedan od nagrađenih je dr. sc. Dario Pevec. Dario je u srpnju ove godine obranio svoju doktorsku disertaciju pod naslovom "Real-world data-driven decision support system for electric vehicle charging infrastructure development" ("Sustav za potporu odlučivanju o razvitku infrastrukture punionica za električna vozila zasnovan na podacima iz stvarnoga svijeta").

Naš novozaposleni asistent Ivan Čilić, mag. ing. osvojio je 1. nagradu Ericssona Nikola Tesle za najbolji studentski rad u području informacijsko komunikacijskih tehnologija za rad pod naslovom "Raspoređivanje izvođenja usluga Interneta stvari u raspodijeljenoj računalnoj okolini" proizašao iz diplomskog rada pod mentorstvom prof. dr. sc. Marija Kušeka.
Ericsson Nikola Tesla d.d. već godinama pomaže studentima u njihovom studiju i stručnom napredovanju, a posebnu pozornost posvećuje istaknutim i darovitim studentima koji se bave telekomunikacijama. Kompanija Ericsson Nikola Tesla, kao nastavak ove prakse, dodjeljuje godišnju nagradu za najbolji studentski rad u području informacijsko komunikacijskih tehnologija. Cilj nagrade jest poticanje studenata na istraživački rad i unaprjeđivanje njihovih znanstvenih i profesionalnih sposobnosti. Nagrada je priznanje za istraživačka i stručna dostignuća na području informacijsko komunikacijskih tehnologija, a posebice ona koja su okrenuta novom telekomunikacijskom svijetu u kojem se povezuju telekomunikacijske, računalne i medijske tehnologije. Nagrada se dodjeljuje za originalne radove čiji su autori studenti.

 

Autor: Katarina Mandarić
Otvorene prijave za SmartSoc...

Želiš li učiti o ICT-u i poduzetništvu surađujući s kolegama iz cijele Europe?
Želiš li učiti o ekonomskim, društvenim i ekološkim izazovima?
Želiš li provesti dva tjedna u Valenciji u Španjolskoj i stvoriti nezaboravne uspomene?

Prijavi se ovdje i pridruži nam se u Valenciji! Prijave su otvorene do 30. studenog 2020. godine.

Zavod za telekomunikacije već godinama sudjeluje, u ulozi koordinatora ili partnera, u međunarodnim ERASMUS+ projektima. Projekt SmartSoc, koji koordinira Fakultet za menadžment i informatiku Sveučilišta u Žilini, je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta. 

Središnja aktivnost projekta SmartSoc u 2021. godini je dvotjedna radionica koja će se održati u Valenciji u Španjolskoj u svibnju 2021. godine! Na radionici će sudjelovati brojni studenti s partnerskih institucija iz nekoliko europskih država te nekoliko studenata FER-a. 

Glavni cilj projekta SmartSoc je stvoriti i provesti intenzivan interdisciplinarni studijski program u području poduzetništva temeljenog na ICT-u. Ovaj će projekt osnažiti ICT studentske timove da se nose s ekonomskim, društvenim i ekološkim izazovima definiranim strateškim dokumentima „Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development“ (UN resolution) i "Horizon Europe" (EU regulation). Uključit će važnu poruku o strategijama pametne specijalizacije i njihovoj važnosti za regionalni razvoj u EU.

Autor: Katarina Mandarić
Iva Topolovac dobitnica nagrade za...

Iva Topolovac dobitnica je nagrade za najbolji poster na Forumu doktoranada (PhD Forum) u okviru konferencije SoftCOM 2020 - The 28th International Conference on Software, Telecommunications and Computer Networks, koja je ove godine održana kao virtualna konferencija od 17. do 19. rujna. Nagrađeni poster, pod naslovom "AR-based Serious Game for Improving Social Inclusion of People With Disabilities", koji je Iva uspješno prezentirala na forumu, izrađen je u suradnji s dr. sc. Darijem Pevecom i pod vodstvom mentorice prof. dr. sc. Željke Car. Posterom je prikazana razvijena aplikacija KuhARica zasnovana na modelu podučavanja osoba s invaliditetom pomoću proširene stvarnosti, a istraživanje se odvija u okviru Erasmus+ projekta INNOSID unutar Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju (ICT-AAC).

Osim Ive, na PhD Forumu sudjelovali su i naši doktorandi Ivana Gače, Hrvoje Vdović i Matea Žilak.

Mnogi naši doktorandi su kroz godine osvojili ovu nagradu, a ovo je druga godina zaredom da doktorand našeg Zavoda osvaja ovu nagradu. Prošle godine je ovu nagradu osvojila doktorandica Sara Vlahović sa svojim radom "QoE Assessment for Interactive AR/VR Applications".

Autor: Katarina Mandarić

Zavod za telekomunikacije sudjeluje u provedbi ERASMUS+ projekta pod nazivom "SmartSoc - Education of future ICT Experts". Ovaj projekt je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata poput INNOSOC-a, SUSCOMTEC-a, ESM-a i TeamSoc21.

U 2020. godini bila je planirana dvotjedna radionica u Žilini u Slovačkoj, ali nažalost je morala biti prebačena u virtualni oblik zbog epidemiološke situacije. Bez obzira na ovo, radionica je bila vrlo uspješna. Dvije članice Zavoda, Ivana Gače i Katarina Mandarić, su snimile videopredavanja za sudionike radionice: "Mobility As A Service" i "Internet of Things - what it offers and what we (will) need".

Iduće godine u svibnju planirana je dvotjedna radionica u Valenciji u Španjolskoj. Na radionici će sudjelovati studenti s partnerskih sveučilišta te nekoliko studenata FER-a.

Prijave za sudjelovanje će biti otvorene u siječnju 2021. godine. Pozivamo sve zainteresirane studente da prate stranice Zavoda i Facebook stranicu projekta u vezi daljnjih informacija i uputa. Prijavite se i steknite neprocjenjivo iskustvo i stvorite nezaboravne uspomene u Valenciji u društvu studenata iz cijele Europe!

 

Autor: Katarina Mandarić

Članovi ZTEL-a FER-a koordiniraju ERASMUS+ Strategic Partnerships projekt na Sveučilištu u Zagrebu pod nazivom "The ICT Engineer of 21st Century: Mastering Technical Competencies, Management Skills, and Societal Responsibilities (TeamSoc21)".

 

Projektni konzorcij čini 12 sveučilišta iz 8 europskih zemalja, dok projekt traje od rujna 2017. godine do kolovoza 2019. godine. Projekt TeamSoc21 je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata. Više detalja o projektima INNOSOC, SUSCOMTEC i ESM možete vidjeti ovdje.

Središnja aktivnost projekta TeamSoc21 u 2019. godini jest organizacija dvotjedne radionice koja će se održati u Valenciji (Španjolska) u razdoblju 6.-17.5. Na radionici će sudjelovati 30 studenata s partnerskih institucija te nekoliko studenata FER-a koji studiraju na završnoj godini diplomskog studija. Predavanja će držati 15 profesora s partnerskih institucija te članovi europske akademske i gospodarske zajednice. Studenti će osim na predavanjima, koja će biti iz područja poduzetništvaICT-a i rada u multi-kulturalnim timovima, sudjelovati u razradi studijskog slučaja usmjerenog na poduzetništvo u ICT-u te na poduzetništvo zasnovano na ICT-u. Dodatno, student će sudjelovati i u inter-kulturalnim aktivnostima zajedno s kolegama studentima iz 8 različitih europskih zemalja. 

Sama iskustva studenata profila TKI koji su sudjelovali na INNOSOC radionici u Zagrebu i Valenciji (koja će strukturom biti slična ovogodišnjoj radionici u Valenciji) možete vidjeti na sljedećim poveznicama: Zagreb 2016 i Valencia 2017. Sadašnji zaposlenici Zavoda za telekomunikacije koji su kao studenti/organizatori sudjelovali na INNOSOC radionicama su Jurica Babić, Dario Pevec, Irena OršolićMatea Žilak i Hrvoje Vdović te ih zainteresirani studenti mogu slobodno kontaktirati ako imaju pitanja o studentskim aktivnostima tijekom dvotjedne radionice te žele odgovore "iz prve ruke".

Pozivaju se svi studenti koji su zainteresirani sudjelovati u radionici TeamSoc21 Valencia 2019 workshop da pošalju prijavu u kojoj će u nekoliko rečenica objasniti svoju motivaciju zbog čega bi željeli biti dio projekta TeamSoc21.

Opis projekta studenti mogu vidjeti na projektnoj web-stranici te službenoj ERASMUS+ platformi.

Sva pitanja i prijave molimo poslati do srijede, 30.1.2019., u 15 sati na adresu elektroničke pošte teamsoc21@fer.hr

Autor: Dario Pevec
Održano predavanje: Prof. Giuseppe...

Zavod za telekomunikacije i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE organizirali su predavanje 

 

"Data Plane programmability: the next step in Software Defined Networking"

 

koje je održao Prof. Giuseppe Bianchi iz University of Roma Tor Vergata, Italija u srijedu, 22.11.2017., u 15.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

 

Predavanje je bilo engleskom jeziku utrajanju od 60 minuta. 

 

U opširnijem sadržaju obavijesti možete naći više o predavanju, predavaču u kako je bilo.

Autor: Mario Kušek
Poziv studentima za sudjelovanje na...

Članovi Zavoda za telekomunikacije FER-a koordiniraju prvi ERASMUS+ Strategic Partnerships projekt na Sveučilištu u Zagrebu pod nazivom "Innovative ICT Solutions for the Societal Challenges (INNOSOC)".

 

Projektni konzorcij čini 11 sveučilišta iz 8 europskih zemalja, dok projekt traje od rujna 2015. godine do kolovoza 2017. godine. Projekt INNOSOC je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata. Više detalja o projektima ESM i SUSCOMTEC možete vidjeti ovdje.

Središnja aktivnost projekta INNOSOC u 2017. godini jest organizacija dvotjedne radionice koja će se održati u Valenciji (Španjolska) u razdoblju 14.-27.5. Na radionici će sudjelovati više od 30 studenata s partnerskih institucija, uključujući i 3 studenata FER-a koji studiraju na završnoj godini diplomskog studija profila TKI. Predavanja će držati 15 profesora s partnerskih institucija te članovi europske akademske i gospodarske zajednice. Studenti će osim na predavanjima, koja će biti iz područja inovacija, ICT-a i rada u multi-kulturalnim timovima, sudjelovati u razradi studijskog slučaja usmjerenog na jedan od Horizon2020 izazova te u inter-kulturalnim aktivnostima zajedno s kolegama studentima iz 8 različitih europskih zemalja. 

Prošlogodišnja dvotjedna INNOSOC radionica (koja je strukturom bila slična ovogodišnjoj radionici) održana je u Zagrebu te više detalja o njoj možete vidjeti ovdje. Sama iskustva studenata profila TKI koji su sudjelovali na SUSCOMTEC radionici u Valenciji možete vidjeti ovdje. Sadašnji zaposlenici Zavoda za telekomunikacije koji su kao studenti sudjelovali na prošlogodišnjoj INNOSOC radionici su Irena Oršolić i Dario Pevec, a na SUSCOMTEC radionicama Jurica Babić, Pavle Skočir i Marko Pavelić, te ih zainteresirani studenti mogu slobodno kontaktirati ako imaju pitanja o studentskim aktivnostima tijekom dvotjedne radionice te žele odgovore "iz prve ruke".

Pozivaju se svi studenti profila TKI koji su zainteresirani sudjelovati u radionici INNOSOC Valencia 2017 workshop da pošalju prijavu u kojoj će u nekoliko rečenica objasniti svoju motivaciju zbog čega bi željeli biti dio projekta INNOSOC.

Opis projekta studenti mogu vidjeti na projektnoj web-stranici te službenoj ERASMUS+ platformi.

Sva pitanja i prijave molimo poslati najkasnije do petka, 3.2., u 15 sati na adresu elektroničke pošte innosoc@fer.hr

Autor: Vedran Podobnik
Projektnom timu ICT-AAC dodijeljena...

PMI je vodeća svjetska neprofitna udruga stručnjaka za upravljanje projektima, programima i portfeljima osnovana 1969., otkad osigurava potporu zajednici u kojoj je više od 2,9 milijuna profesionalaca diljem svijeta. Njena podružnica u Hrvatskoj – PMI udruga Hrvatska već desetu godinu za redom organizira godišnju konferenciju voditelja projekata, PMI Forum u sklopu koje se dodjeljuje Nagradu za projekt godine. Prema odluci ocjenjivačkog suda, nagrada za projekt završen u 2015. godini osvojio je projekt "Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama".

Glavna nagrada je uručena nositelju projekta Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstvai voditelju projekta izv. prof. dr. sc. Vedranu Podobniku.

U nastavku obavijesti možete pročitati više informacija o ocjenjivačkom sudu, kriterijima za dodjelu nagrade i detaljima projekta.

 

Autor: Marin Vuković
Područja studentskih radova:...

Za potporu studentima koji biraju mentore na diplomskom studiju, pripremili smo detaljniji opis područja diplomskih seminara, projekata i diplomskih radova na studijskom programu Informacijska i komunikacijska tehnologija koje nude mentori na profilu Telekomunikacije i informatika. Informacije su dostupne na sljedećoj stranici:

http://www.fer.unizg.hr/ztel/studenti/podrucja_studentskih_seminara-diplomski_studij

Uz svako ime mentora dostupan je naslov teme kako je navedeno u FER-ovom sustavu i kratki opis teme. Za više informacija studentima je na raspolaganju i brošura o djelatnosti Zavoda za telekomunikacije i zavodskih laboratorija. Uz to pozivamo studente da se jave e-mailom potencijalnim mentorima ako imaju dodatnih pitanja.

Autor: Ivana Podnar Žarko
Područja studentskih radova:...

Područja projekata i završnih radova na studijskom programu Računarstvo koje nude mentori na modulu Telekomunikacije i informatika dostupni su na sljedećoj stranici: http://www.fer.unizg.hr/ztel/podrucja_studentskih_radova/preddiplomski_studij.

Uz svako ime mentora dostupan je naslov teme kako je navedeno u FER-ovom sustavu i kratki opis teme. Za više informacija studentima je na raspolaganju i brošura o djelatnosti Zavoda za telekomunikacije i zavodskih laboratorija.

Autor: Ivana Podnar Žarko
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Zavod za telekomunikacije FER-a sa zadovoljstvom poziva studente i kolege na Dan otvorenih vrata u srijedu 18.5.2016. od 14:00 do 18:00 sati, u prostoru Zavoda, na 7. i 8. katu zgrade C . Predstaviti ćemo istraživačka i studentska rješenja u području komunikacijskih mreža i umreženih programskih sustava, ostvarena u našim novoosnovanim i novoopremljenim laboratorijima.

Pridružite nam se na kratkom otvaranju s gostima iz industrije i alumnima Zavoda u 16:00 sati nakon čega će uslijediti domjenak.

Veselimo se vašem dolasku!

Detalji programa nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Podnar Žarko

FER je od 20. do 22. travnja bio domaćin drugog plenarnog sastanka projekta Symbiosis of smart objects across IoT environments (symbIoTe) koji Europska komisija financira u programu Obzor 2020 (H2020-ICT-30-2015) u iznosu od preko 7,1 milijuna eura. Projekt okuplja 14 partnera iz 8 europskih zemalja i započeo je u siječnju 2016. godine. Ovo je prvi projekt iz programa Obzor 2020 na kojemu sudjeluju istraživači Zavoda za telekomunikacije, a tehnički voditelj cjelokupnog projekta je izv. prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko.

Projekt se fokusira na problem interoperabilnosti programskih platformi za Internet stvari i jedan je od 7 istraživačkih (RIA) projekata inicijative IoT European Platforms Initiative (IoT-EPI) koja će utjecati na razvoj i primjenu programskih rješenja za Internet stvari u Europi, a i šire. Važno je istaknuti da na projektu uz FER sudjeluje i važan industrijski partner iz Hrvatske, Vipnet.

Više detalja u nastavku obavijesti i na stranici https://www.symbiote-h2020.eu/. Pratite nas i na Twitteru: @symbiote_h2020.

Autor: Ivana Podnar Žarko

Ljetna radionica tvrtke Ericsson Nikola Tesla Summer Camp 2016  u suorganizaciji tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će se u tjednima

11. srpnja – 22. srpnja 2016. i 22. kolovoza – 9. rujna 2016.

Natječaj je otvoren za studente završne godine preddiplomskog studija te studente diplomskih studija Informacijska i komunikacijska tehnologija, Računarstvo te  Elektrotehnika i informacijska tehnologija (svi profili na oba studija).

Studenti zainteresirani za sudjelovanje u ljetnoj radionici pozivaju se na uvodno predavanje na kojem će biti prezentirane teme ovogodišnje, i iskustava s prethodnih radionica.

Uvodno predavanje za studente profila i modula Telekomunikacije i informatika održat će se u utorak, 29. ožujka 2016. u 13 sati u dvorani B3.

Za sve ostale zainteresirane studente uvodno predavanje će se održati u ponedjeljak, 4. travnja 2016. u dvorani B2.

Za dodatna pitanja, otvorena je stranica na Facebooku, a možete se javiti i putem e-maila na adresu Summer.Camp@ericsson.com.

Autor: Gordan Ježić

Članovi Zavoda za telekomunikacije FER-a koordiniraju prvi ERASMUS+ Strategic Partnerships projekt na Sveučilištu u Zagrebu pod nazivom "Innovative ICT Solutions for the Societal Challenges (INNOSOC)".

 

Projektni konzorcij čini 11 sveučilišta iz 8 europskih zemalja, dok projekt traje od rujna 2015. godine do kolovoza 2017. godine. Projekt INNOSOC je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata. Više detalja o projektima ESM i SUSCOMTEC možete vidjeti ovdje.

Središnja aktivnost projekta INNOSOC u 2016. godini jest organizacija dvotjedne radionice koja će se održati u Zagrebu u razdoblju 18.-29.4. Na radionici će sudjelovati 30 studenata s partnerskih institucija te nekoliko studenata FER-a koji studiraju na završnoj godini diplomskog studija profila TKI. Predavanja će držati 15 profesora s partnerskih institucija te članovi hrvatske akademske i gospodarske zajednice. Studenti će osim na predavanjima, koja će biti iz područja inovacija, ICT-a i rada u multi-kulturalnim timovima, sudjelovati u razradi studijskog slučaja usmjerenog na jedan od Horizon2020 izazova te u inter-kulturalnim aktivnostima zajedno s kolegama studentima iz 8 različitih europskih zemalja. 

Sama iskustva studenata profila TKI koji su sudjelovali na SUSCOMTEC radionici u Valenciji (koja će strukturom biti slična ovogodišnjoj zagrebačkoj radionici) možete vidjeti ovdje. Sadašnji zaposlenici Zavoda za telekomunikacije koji su kao studenti sudjelovali na SUSCOMTEC radionicama su Jurica Babić, Pavle Skočir i Marko Pavelić te ih zainteresirani studenti mogu slobodno kontaktirati ako imaju pitanja o studentskim aktivnostima tijekom dvotjedne radionice te žele odgovore "iz prve ruke".

Pozivaju se svi studenti profila TKI koji su zainteresirani sudjelovati u radionici INNOSOC Zagreb 2016 workshop da pošalju prijavu u kojoj će u nekoliko rečenica objasniti svoju motivaciju zbog čega bi željeli biti dio projekta INNOSOC.

Opis projekta studenti mogu vidjeti na projektnoj web-stranici te službenoj ERASMUS+ platformi.

Sva pitanja i prijave molimo poslati najkasnije do petka, 15.1., u 15 sati na adresu elektroničke pošte innosoc@fer.hr

Autor: Vedran Podobnik
Projektni tim ICT-AAC dobitnik...

U srijedu, 11. studenog 2015. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečana dodjela Državne nagrade "Ivan Filipović" za 2014. godinu.

Državnom nagradom "Ivan Filipović" za znanstveni i stručni rad za 2014. godinu nagrađen je Projektni tim ICT-AAC kojeg sačinjava skupina znanstvenika i stručnjaka Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Filozofskog fakulteta Odjela za psihologiju i Grafičkog fakulteta.

 

Projektni tim ICT-AAC koji je djelovao je u okviru projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ osmislio je i razvio prvi skup inovativnih visokotehnoloških usluga i aplikacija za potporu obrazovnim procesima djece sa složenim komunikacijskim potrebama predškolske i školske dobi. Nagrađeni su sljedeći djelatnici FER-a: doc.dr.sc. Vedran Podobnik (koordinator projekta), izv.prof.dr.sc. Željka Car (voditeljica FER-ovog tima), prof.dr.sc. Ignac Lovrek (predsjednik Upravljačkog odbora projekta), prof.dr.sc. Maja Matijašević, prof.dr.sc. Igor S. Pandžić, doc.dr.sc. Lea Skorin Kapov, doc.dr.sc. Marin Vuković, Jurica Babić, Ivan Slivar, Ivan Šemanjski, Ivana Rašan Sladoljev i Marina Ivić.

Autor: Marin Vuković

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj 28. rujna 2015. pod predsjedanjem Josipa Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. Ukupno je dodijeljena 31 državna nagrada za znanost za 2014.

Nagrada za životno djelo za područje tehničkih znanosti dodijeljena je umirovljenom profesoru Zavoda za telekomunikacije, prof. dr. sc. Vjekoslavu Sinkoviću.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkoga rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci.

Obrazloženje nagrade jest kako slijedi:

Prof. dr. sc. Vjekoslav Sinković, u mirovini, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, nagrađuje se za cjelokupni znanstveno-istraživački rad u području tehničkih znanosti, u proširenju znanstvenih spoznaja u području teorije informacije i informacijskih mreža, a posebice u sustavnom istraživanju obilježja informacijskih mreža, uključujući složene modele pokretnih komunicirajućih entiteta. Svoja znanstvena istraživanja započeo je s analizom strukture hrvatskoga jezika primjenjujući vlastiti elektronički sustav za obradu teksta. Istraživanje je nastavio razradom novih koncepata digitalnih komunikacija te razvojem postupaka analize i sinteze informacijskih mreža. Rezultati njegove znanstvenoistraživačke djelatnosti našli su primjenu u razvoju procesorski upravljanih komutacijskih sustava u suradnji s gospodarstvom i to ne samo za hrvatsko tržište, nego i za globalno, te u razvoju telekomunikacija u Hrvatskoj planiranjem digitalnih mreža gradova Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita.

Autor: Marin Vuković

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije voditelji su međunarodne konferencije o telekomunikacijama - International Conference on Telecommunications (ConTEL 2015).

Ovogodišnji ConTEL, trinaesti po redoslijedu održavanja, održat će se u Grazu u Austriji od 13. do 15. srpnja 2015., uz zajedničku organizaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog sveučilišta u Grazu.

Uz pozvana predavanja iz različitih domena telekomunikacija i ICT-a, u okviru konferencije održat će se i Radionica o izazovima u reguliranju tržišta elektroničkih komunikacija (Workshop on Regulatory Challenges in the Electronic Communications Market) na kojoj će sudjelovati hrvatski (HAKOM) i austrijski (RTR) regulatori tržišta elektroničkih komunikacija te predstavnici drugih nacionalnih regulacijskih tijela u području telekomunikacija.

Osnivači i glavni organizatori konferencije ConTEL su članovi Zavoda za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od skromnih početaka 1993. godine, ConTEL je do danas prerastao u značajnu regionalnu konferenciju, s dvogodišnjim održavanjem i naglašenim međunarodnim karakterom te pod tehničkim kosponzorstvom najveće međunardne profesionalne udruge inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE, odn. njenog komunikacijskog odjela, IEEE Communications Society, od 2003. godine.

Više informacija o programu konferencije možete pronaći na stranici www.contel.hr.

Autor: Maja Matijašević

Ericsson Nikola Tesla d.d. već godinama pomaže studentima u njihovom studiju i stručnom napredovanju, a posebnu pozornost posvećuje istaknutim i darovitim studentima koji se bave telekomunikacijama. Kompanija Ericsson Nikola Tesla, kao nastavak ove prakse, dodjeljuje godišnju

Nagradu Ericssona Nikole Tesle
za studentske radove iz područja telekomunikacija

Cilj nagrade jest poticanje studenata na istraživački rad i unaprjeđivanje njihovih znanstvenih i profesionalnih sposobnosti. Nagrada je priznanje za istraživačka i stručna dostignuća na području telekomunikacija, a posebice ona koja su okrenuta novom telekomunikacijskom svijetu u kojem se povezuju telekomunikacijske, računalne i medijske tehnologije. Nagrada se dodjeljuje za originalne radove čiji su autori studenti.

Rok za predaju radova na natječaj je 25. rujna 2015.

Više informacija možete naći u uputama za prijavu.

Autor: Maja Matijašević

Ljetna radionica tvrtke Ericsson Nikola Tesla Summer Camp 2015  u suorganizaciji tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će se u tjednima:

13. srpnja – 24. srpnja 2015. i 24. kolovoza – 11. rujna 2015.

Natječaj je otvoren za studente završne godine preddiplomskog studija te studente diplomskog studija Informacijska i komunikacijska tehnologija i diplomskog studija Računarstvo (svi profili na oba studija).

Studenti zainteresirani za sudjelovanje u ljetnoj radionici pozivaju se na uvodno predavanje, na kojem će biti prezentirane teme ovogodišnje, i iskustava s prethodnih radionica.

Uvodno predavanje održat će se u srijedu, 15.4. u 13h u dvorani B5.

Više informacija o radionici i postupku prijave možete naći u nastavku obavijesti.

Autor: Gordan Ježić

OpenIoT tim u kome su sudjelovali doc. dr. sc. Krešimir Pripužić i Aleksandar Antonić, mag. ing., sa Zavoda za telekomunikacije osvojio je treće mjesto na natjecanju u programiranju IoT Hackaton 2014 održanog na MIT-u o okviru skupa 4th International Conference on the Internet of Things. OpenIoT tim je pokazao da se u samo 24 sata može implementirati nova usluga u području Interneta stvari, od integracije senzora do vizualizacije podatka u stvarnom vremenu, a primjenom platforme OpenIoT.  

Time se nastavlja uspješno sudjelovanje članova FER-ovog OpenIoT tima na natjecanjima u razvoju IoT rješenja: Aleksandar Antonić, mag. ing., je sudjelovao u timu koji je osvojio nagradu za rješenje Noise makes the Difference na skupu IoT Week 2014 u Londonu, a Martina Marjanović, mag.ing., je osvojila studensku nagradu za praktičnu implementaciju FunQuiz for Kids na međunarodnoj ljetnoj školi SenZations’14.

Autor: Ivana Podnar Žarko
CrocodileAgent team osvojio Erasmus...

CrocodileAgent Power TAC team je u petak 21. lipnja 2013., u okviru Erasmus Energy Foruma, osvojio Erasmus Energy Science Award 2013.

Čestitamo svim prethodnim članovima tima: Adisu Mustedanagiću, Ani Petrić i Marinu Matijašu; te sadašnjim članovima: Jurici Babiću, Ivi Buljeviću, Siniši Matetiću, Tomislavu Briševcu, Mariji Mijić i Ivani Pranjić na ovom uspjehu! Ova nagarda veliko je priznanje svima koji su ikada sudjelovali u CrocodileAgent teamu, bilo kao razvijatelji agenta, bilo kao razvijatelji platforme.

Autor: Maja Matijašević

 

Među osobama sa složenim komunikacijskim potrebama koje ne mogu komunicirati na uobičajeni način su nerijetko i djeca najranije dobi koja zbog različitih uzroka ne mogu utjecati na svoju okolinu putem govora. Upravo iz tog razloga su u okviru Trećeg hrvatskog simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu (Zadar, 26-28. rujna 2013) održana i dva događaja kojima se javnost imala prilike upoznati s projektom „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ (skr. ICT-AAC, engl. ICT Competence Network for Innovative Services for Persons with Complex Communication Needs). Cilj ovog međunarodnog simpozija je bio usmjeren na značaj timskog pristupa i suradnju među različitim stručnjacima, ali isto tako i na prikaznovih usluga među kojima su i visokotehnološka rješenja koja mogu unaprijediti komunikaciju između najmlađih korisnika i njihovog okružja.

Autor: Marin Vuković

Na konferenciji The 12th International Conference on Telecommunications, koja se od 26. do 28. lipnja održala u Zagrebu, održana je sekcija s prezentacijama studentskih postera i demonstracija, namijenjena studentima diplomskog i doktorskog studija, koju je organizirao IEEE Communications Society Croatia Chapter. U toj sekciji prezentirano je 12 postera, od čega 5 s demonstracijama. 

Kao sponzor jedne od nagrada, HT – Hrvatski Telekom  nagradio je "najinovativniji studentski rad s područja ICT-a", pod naslovom "CrocodileAgent Team Activities: Solutions for Trading and Visualization in Future Energy Markets". Rad se bavi simuliranjem ponašanja tržišta električnom energijom i omogućuje analizu različitih utjecaja na stanje na tržištu. Autori su studenti Ivo Buljević, Siniša Matetić, Tomislav Briševac i Jurica Babić, uz mentorstvo doc. dr. sc. Vedrana Podobnika, s FER-a. Vijest o nagradi objavljena je web portalu Hrvatskog Telekoma, odakle su je preuzeli portali (Večernji list, Poslovni dnevnik i drugi).

Nagradu za najbolju demonstraciju, koju je dodijelilo tročlano povjerenstvo IEEE ComSoc Croatia Chaptera, dobio je rad pod naslovom "IMUNES – Integrated Multiprotocol Network Emulator / Simulator", autora Marka Zeca, Miljenka Mikuca i Valtera Vasića.

Svi koji su odlučivali o nagradama istaknuli su da su svi radovi bili jako dobri, a izbor najboljega težak zadatak u kojem nije bilo lako izabrati najboljega. Svima koji su sudjelovali, vjerujemo da je to bila pohvala i poticaj za daljnje rezultate, a pobjednicima čestitamo!

Autor: Maja Matijašević

Republika Hrvatska je od 1. srpnja 2013. godine 28. članica Europske unije (EU). Samo tri dana ranije, 28. lipnja, održano je prvo javno predstavljanje projekta pod nazivom „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ (skr. ICT-AAC, engl. ICT Competence Network for Innovative Services for Persons with Complex Communication Needs). Projekt je financiran kroz „Fond za ulaganje u znanost i inovacije“ u sklopu „IPA komponente IIIc“. 

Više pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Marin Vuković

Fakultetsko vijeće FER-a na sjednici održanoj 20. rujna 2012. godine donijelo je odluku o osnivanju novog istraživačkog laboratorija FER-a: Laboratorij za tehnologije orijentirane ljudskim likovima (skraćenica: HOTlab).

Voditelj laboratorija je prof. dr. sc. Igor S. Pandžić.

Više informacija na: http://hotlab.fer.hr.

Autor: Krešimir Pripužić
Student Zavoda za telekomunikacije...

Jurica Babić, student 2. godine diplomskog studija Informacijska i komunikacijska tehnologija, profil Telekomunikacije i informatika nagrađen je Rektorovom nagradom u području tehničkih znanosti. Naslov nagrađenog rada je "A Competitive Simulation Platform for Electricity Trading in Smart Grids", dok je mentor nagrađenog rada bio doc.dr.sc. Vedran Podobnik. Jurica je nagrađeni rad izradio kao član međunarodnoog tima koji surađuje na dizajnu i implementaciji nove Trading Agent Competition platforme. Svečana dodjela održana je 20.6.2012. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Autor: Vedran Podobnik
ASC 2012 dobitnik posebne Rektorove...

 

Studentski organizacijski tim App Start Contesta 2012 nagrađen je Posebnom Rektorovom nagradom u području tehničkih znanosti. Svečana dodjela održana je 20.6.2012. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Mentor projekta App Start Contest 2012 bio je doc.dr.sc. Vedran Podobnik, nositelj povezane vještine Zavoda za telekomunikacije Izrada web-projekta.

 

Nagrađeni studenti: Luka Vida, Nina Šindija, Emilija Damić, Danko Komlen, Goran Žužić, Toni Laštre, Matea Lukačić, Ninoslav Holjevac, Pavle Skočir, Iva Cvitanović, Neven Drljević (Fakultet elektrotehnike i računarstva), Tihana Šare (Arhitektonski fakultet), Ema Vuković (Ekonomski fakultet).

Opis projekta App Start Contest 2012 dostupan je ovdje.

Autor: Vedran Podobnik
Djelatnici Zavoda razvili...

Djelatnici FER-a razvili su preporučitelja za MAXtv u okviru suradnje s Hrvatskim Telekomom. Riječ je o inovativnoj usluzi koja korisnicima MAXtv-a u svakom trenutku preporučuje listu naslova iz videoteke u skladu s osobnim interesima. Dekan FER-a prof. dr. sc. Nedjeljko Perić je tijekom posjeta HT-u istaknuo da su primjenjive inovacije poput osobnog pametnog preporučitelja i uspješna suradnja s hrvatskim gospodarstvom od iznimne važnosti za FER. Tom je prigodom snimljen i promotivni video koji možete pogledati na YouTubeu.

Uslugu su osmisli i razvili djelatnici Zavoda za telekomunikacije doc. dr. sc. Ivana Podnar Žarko (voditelj projekta), doc. dr. sc. Krešimir Pripužić i doc. dr. sc. Vedran Podobnik uz podršku prof. dr. sc. Ignaca Lovreka te mladih magistara inženjera Aleksandra Antonića i Darka Štrige. Ovaj je projekt primjer uspješne suradnje sa stručnjacima iz HT-a, a posebno veseli činjenica da su neki od njih bivši izvrsni studenti FER-a i studenti FER-ovog poslijediplomskog studija.

Više detalja o projektu i izvedbi preporučitelja saznajte u članku na portalu liderpress.hr.

Autor: Ivana Podnar Žarko

U utorak 12.6. Zavod za telekomunikacije su posjetili kolege s Fakulteta elektrotehnike, Sveučilišta u Ljubljani u sklopu bilateralnog hrvatsko-slovenskog projekta pod nazivom „Services and Applications in the Future Internet: Ensuring Quality and Energy Efficiency“. Voditelj projekta sa strane Slovenije je doc. dr. sc. Iztok Humar, a s Hrvatske strane je doc. dr. sc. Lea Skorin-Kapov.

Autor: Lea Skorin-Kapov

Studenti FER-a na profilu Telekomunikacije i informatika, Maria Brbić i Eugen Rožić, su na 35. jubilarnom skupu MIPRO 2012 primili nagradu poduzeća Micro-link d.o.o. za najbolji studentski rad. Nagrada je uručena na Svečanom otvaranju skupa u Opatiji 23.5.2012. za rad pod naslovom Recommendation of YouTube Videos koji je pripremljen u suautorstvu s mentoricom doc. dr. sc. Ivanom Podnar Žarko.

Autor: Ivana Podnar Žarko