Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Obavijesti

Iva Topolovac dobitnica nagrade za...

Iva Topolovac dobitnica je nagrade za najbolji poster na Forumu doktoranada (PhD Forum) u okviru konferencije SoftCOM 2020 - The 28th International Conference on Software, Telecommunications and Computer Networks, koja je ove godine održana kao virtualna konferencija od 17. do 19. rujna. Nagrađeni poster, pod naslovom "AR-based Serious Game for Improving Social Inclusion of People With Disabilities", koji je Iva uspješno prezentirala na forumu, izrađen je u suradnji s dr. sc. Darijem Pevecom i pod vodstvom mentorice prof. dr. sc. Željke Car. Posterom je prikazana razvijena aplikacija KuhARica zasnovana na modelu podučavanja osoba s invaliditetom pomoću proširene stvarnosti, a istraživanje se odvija u okviru Erasmus+ projekta INNOSID unutar Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju (ICT-AAC).

Osim Ive, na PhD Forumu sudjelovali su i naši doktorandi Ivana Gače, Hrvoje Vdović i Matea Žilak.

Mnogi naši doktorandi su kroz godine osvojili ovu nagradu, a ovo je druga godina zaredom da doktorand našeg Zavoda osvaja ovu nagradu. Prošle godine je ovu nagradu osvojila doktorandica Sara Vlahović sa svojim radom "QoE Assessment for Interactive AR/VR Applications".

Autor: Katarina Mandarić

Zavod za telekomunikacije sudjeluje u provedbi ERASMUS+ projekta pod nazivom "SmartSoc - Education of future ICT Experts". Ovaj projekt je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata poput INNOSOC-a, SUSCOMTEC-a, ESM-a i TeamSoc21.

U 2020. godini bila je planirana dvotjedna radionica u Žilini u Slovačkoj, ali nažalost je morala biti prebačena u virtualni oblik zbog epidemiološke situacije. Bez obzira na ovo, radionica je bila vrlo uspješna. Dvije članice Zavoda, Ivana Gače i Katarina Mandarić, su snimile videopredavanja za sudionike radionice: "Mobility As A Service" i "Internet of Things - what it offers and what we (will) need".

Iduće godine u svibnju planirana je dvotjedna radionica u Valenciji u Španjolskoj. Na radionici će sudjelovati studenti s partnerskih sveučilišta te nekoliko studenata FER-a.

Prijave za sudjelovanje će biti otvorene u siječnju 2021. godine. Pozivamo sve zainteresirane studente da prate stranice Zavoda i Facebook stranicu projekta u vezi daljnjih informacija i uputa. Prijavite se i steknite neprocjenjivo iskustvo i stvorite nezaboravne uspomene u Valenciji u društvu studenata iz cijele Europe!

 

Autor: Katarina Mandarić

Članovi ZTEL-a FER-a koordiniraju ERASMUS+ Strategic Partnerships projekt na Sveučilištu u Zagrebu pod nazivom "The ICT Engineer of 21st Century: Mastering Technical Competencies, Management Skills, and Societal Responsibilities (TeamSoc21)".

 

Projektni konzorcij čini 12 sveučilišta iz 8 europskih zemalja, dok projekt traje od rujna 2017. godine do kolovoza 2019. godine. Projekt TeamSoc21 je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata. Više detalja o projektima INNOSOC, SUSCOMTEC i ESM možete vidjeti ovdje.

Središnja aktivnost projekta TeamSoc21 u 2019. godini jest organizacija dvotjedne radionice koja će se održati u Valenciji (Španjolska) u razdoblju 6.-17.5. Na radionici će sudjelovati 30 studenata s partnerskih institucija te nekoliko studenata FER-a koji studiraju na završnoj godini diplomskog studija. Predavanja će držati 15 profesora s partnerskih institucija te članovi europske akademske i gospodarske zajednice. Studenti će osim na predavanjima, koja će biti iz područja poduzetništvaICT-a i rada u multi-kulturalnim timovima, sudjelovati u razradi studijskog slučaja usmjerenog na poduzetništvo u ICT-u te na poduzetništvo zasnovano na ICT-u. Dodatno, student će sudjelovati i u inter-kulturalnim aktivnostima zajedno s kolegama studentima iz 8 različitih europskih zemalja. 

Sama iskustva studenata profila TKI koji su sudjelovali na INNOSOC radionici u Zagrebu i Valenciji (koja će strukturom biti slična ovogodišnjoj radionici u Valenciji) možete vidjeti na sljedećim poveznicama: Zagreb 2016 i Valencia 2017. Sadašnji zaposlenici Zavoda za telekomunikacije koji su kao studenti/organizatori sudjelovali na INNOSOC radionicama su Jurica Babić, Dario Pevec, Irena OršolićMatea Žilak i Hrvoje Vdović te ih zainteresirani studenti mogu slobodno kontaktirati ako imaju pitanja o studentskim aktivnostima tijekom dvotjedne radionice te žele odgovore "iz prve ruke".

Pozivaju se svi studenti koji su zainteresirani sudjelovati u radionici TeamSoc21 Valencia 2019 workshop da pošalju prijavu u kojoj će u nekoliko rečenica objasniti svoju motivaciju zbog čega bi željeli biti dio projekta TeamSoc21.

Opis projekta studenti mogu vidjeti na projektnoj web-stranici te službenoj ERASMUS+ platformi.

Sva pitanja i prijave molimo poslati do srijede, 30.1.2019., u 15 sati na adresu elektroničke pošte teamsoc21@fer.hr

Autor: Dario Pevec
Održano predavanje: Prof. Giuseppe...

Zavod za telekomunikacije i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE organizirali su predavanje 

 

"Data Plane programmability: the next step in Software Defined Networking"

 

koje je održao Prof. Giuseppe Bianchi iz University of Roma Tor Vergata, Italija u srijedu, 22.11.2017., u 15.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

 

Predavanje je bilo engleskom jeziku utrajanju od 60 minuta. 

 

U opširnijem sadržaju obavijesti možete naći više o predavanju, predavaču u kako je bilo.

Autor: Mario Kušek
Poziv studentima za sudjelovanje na...

Članovi Zavoda za telekomunikacije FER-a koordiniraju prvi ERASMUS+ Strategic Partnerships projekt na Sveučilištu u Zagrebu pod nazivom "Innovative ICT Solutions for the Societal Challenges (INNOSOC)".

 

Projektni konzorcij čini 11 sveučilišta iz 8 europskih zemalja, dok projekt traje od rujna 2015. godine do kolovoza 2017. godine. Projekt INNOSOC je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata. Više detalja o projektima ESM i SUSCOMTEC možete vidjeti ovdje.

Središnja aktivnost projekta INNOSOC u 2017. godini jest organizacija dvotjedne radionice koja će se održati u Valenciji (Španjolska) u razdoblju 14.-27.5. Na radionici će sudjelovati više od 30 studenata s partnerskih institucija, uključujući i 3 studenata FER-a koji studiraju na završnoj godini diplomskog studija profila TKI. Predavanja će držati 15 profesora s partnerskih institucija te članovi europske akademske i gospodarske zajednice. Studenti će osim na predavanjima, koja će biti iz područja inovacija, ICT-a i rada u multi-kulturalnim timovima, sudjelovati u razradi studijskog slučaja usmjerenog na jedan od Horizon2020 izazova te u inter-kulturalnim aktivnostima zajedno s kolegama studentima iz 8 različitih europskih zemalja. 

Prošlogodišnja dvotjedna INNOSOC radionica (koja je strukturom bila slična ovogodišnjoj radionici) održana je u Zagrebu te više detalja o njoj možete vidjeti ovdje. Sama iskustva studenata profila TKI koji su sudjelovali na SUSCOMTEC radionici u Valenciji možete vidjeti ovdje. Sadašnji zaposlenici Zavoda za telekomunikacije koji su kao studenti sudjelovali na prošlogodišnjoj INNOSOC radionici su Irena Oršolić i Dario Pevec, a na SUSCOMTEC radionicama Jurica Babić, Pavle Skočir i Marko Pavelić, te ih zainteresirani studenti mogu slobodno kontaktirati ako imaju pitanja o studentskim aktivnostima tijekom dvotjedne radionice te žele odgovore "iz prve ruke".

Pozivaju se svi studenti profila TKI koji su zainteresirani sudjelovati u radionici INNOSOC Valencia 2017 workshop da pošalju prijavu u kojoj će u nekoliko rečenica objasniti svoju motivaciju zbog čega bi željeli biti dio projekta INNOSOC.

Opis projekta studenti mogu vidjeti na projektnoj web-stranici te službenoj ERASMUS+ platformi.

Sva pitanja i prijave molimo poslati najkasnije do petka, 3.2., u 15 sati na adresu elektroničke pošte innosoc@fer.hr

Autor: Vedran Podobnik
Projektnom timu ICT-AAC dodijeljena...

PMI je vodeća svjetska neprofitna udruga stručnjaka za upravljanje projektima, programima i portfeljima osnovana 1969., otkad osigurava potporu zajednici u kojoj je više od 2,9 milijuna profesionalaca diljem svijeta. Njena podružnica u Hrvatskoj – PMI udruga Hrvatska već desetu godinu za redom organizira godišnju konferenciju voditelja projekata, PMI Forum u sklopu koje se dodjeljuje Nagradu za projekt godine. Prema odluci ocjenjivačkog suda, nagrada za projekt završen u 2015. godini osvojio je projekt "Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama".

Glavna nagrada je uručena nositelju projekta Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstvai voditelju projekta izv. prof. dr. sc. Vedranu Podobniku.

U nastavku obavijesti možete pročitati više informacija o ocjenjivačkom sudu, kriterijima za dodjelu nagrade i detaljima projekta.

 

Autor: Marin Vuković
Područja studentskih radova:...

Za potporu studentima koji biraju mentore na diplomskom studiju, pripremili smo detaljniji opis područja diplomskih seminara, projekata i diplomskih radova na studijskom programu Informacijska i komunikacijska tehnologija koje nude mentori na profilu Telekomunikacije i informatika. Informacije su dostupne na sljedećoj stranici:

http://www.fer.unizg.hr/ztel/studenti/podrucja_studentskih_seminara-diplomski_studij

Uz svako ime mentora dostupan je naslov teme kako je navedeno u FER-ovom sustavu i kratki opis teme. Za više informacija studentima je na raspolaganju i brošura o djelatnosti Zavoda za telekomunikacije i zavodskih laboratorija. Uz to pozivamo studente da se jave e-mailom potencijalnim mentorima ako imaju dodatnih pitanja.

Autor: Ivana Podnar Žarko
Područja studentskih radova:...

Područja projekata i završnih radova na studijskom programu Računarstvo koje nude mentori na modulu Telekomunikacije i informatika dostupni su na sljedećoj stranici: http://www.fer.unizg.hr/ztel/podrucja_studentskih_radova/preddiplomski_studij.

Uz svako ime mentora dostupan je naslov teme kako je navedeno u FER-ovom sustavu i kratki opis teme. Za više informacija studentima je na raspolaganju i brošura o djelatnosti Zavoda za telekomunikacije i zavodskih laboratorija.

Autor: Ivana Podnar Žarko
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Zavod za telekomunikacije FER-a sa zadovoljstvom poziva studente i kolege na Dan otvorenih vrata u srijedu 18.5.2016. od 14:00 do 18:00 sati, u prostoru Zavoda, na 7. i 8. katu zgrade C . Predstaviti ćemo istraživačka i studentska rješenja u području komunikacijskih mreža i umreženih programskih sustava, ostvarena u našim novoosnovanim i novoopremljenim laboratorijima.

Pridružite nam se na kratkom otvaranju s gostima iz industrije i alumnima Zavoda u 16:00 sati nakon čega će uslijediti domjenak.

Veselimo se vašem dolasku!

Detalji programa nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Ivana Podnar Žarko

FER je od 20. do 22. travnja bio domaćin drugog plenarnog sastanka projekta Symbiosis of smart objects across IoT environments (symbIoTe) koji Europska komisija financira u programu Obzor 2020 (H2020-ICT-30-2015) u iznosu od preko 7,1 milijuna eura. Projekt okuplja 14 partnera iz 8 europskih zemalja i započeo je u siječnju 2016. godine. Ovo je prvi projekt iz programa Obzor 2020 na kojemu sudjeluju istraživači Zavoda za telekomunikacije, a tehnički voditelj cjelokupnog projekta je izv. prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko.

Projekt se fokusira na problem interoperabilnosti programskih platformi za Internet stvari i jedan je od 7 istraživačkih (RIA) projekata inicijative IoT European Platforms Initiative (IoT-EPI) koja će utjecati na razvoj i primjenu programskih rješenja za Internet stvari u Europi, a i šire. Važno je istaknuti da na projektu uz FER sudjeluje i važan industrijski partner iz Hrvatske, Vipnet.

Više detalja u nastavku obavijesti i na stranici https://www.symbiote-h2020.eu/. Pratite nas i na Twitteru: @symbiote_h2020.

Autor: Ivana Podnar Žarko

Ljetna radionica tvrtke Ericsson Nikola Tesla Summer Camp 2016  u suorganizaciji tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će se u tjednima

11. srpnja – 22. srpnja 2016. i 22. kolovoza – 9. rujna 2016.

Natječaj je otvoren za studente završne godine preddiplomskog studija te studente diplomskih studija Informacijska i komunikacijska tehnologija, Računarstvo te  Elektrotehnika i informacijska tehnologija (svi profili na oba studija).

Studenti zainteresirani za sudjelovanje u ljetnoj radionici pozivaju se na uvodno predavanje na kojem će biti prezentirane teme ovogodišnje, i iskustava s prethodnih radionica.

Uvodno predavanje za studente profila i modula Telekomunikacije i informatika održat će se u utorak, 29. ožujka 2016. u 13 sati u dvorani B3.

Za sve ostale zainteresirane studente uvodno predavanje će se održati u ponedjeljak, 4. travnja 2016. u dvorani B2.

Za dodatna pitanja, otvorena je stranica na Facebooku, a možete se javiti i putem e-maila na adresu Summer.Camp@ericsson.com.

Autor: Gordan Ježić

Članovi Zavoda za telekomunikacije FER-a koordiniraju prvi ERASMUS+ Strategic Partnerships projekt na Sveučilištu u Zagrebu pod nazivom "Innovative ICT Solutions for the Societal Challenges (INNOSOC)".

 

Projektni konzorcij čini 11 sveučilišta iz 8 europskih zemalja, dok projekt traje od rujna 2015. godine do kolovoza 2017. godine. Projekt INNOSOC je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata. Više detalja o projektima ESM i SUSCOMTEC možete vidjeti ovdje.

Središnja aktivnost projekta INNOSOC u 2016. godini jest organizacija dvotjedne radionice koja će se održati u Zagrebu u razdoblju 18.-29.4. Na radionici će sudjelovati 30 studenata s partnerskih institucija te nekoliko studenata FER-a koji studiraju na završnoj godini diplomskog studija profila TKI. Predavanja će držati 15 profesora s partnerskih institucija te članovi hrvatske akademske i gospodarske zajednice. Studenti će osim na predavanjima, koja će biti iz područja inovacija, ICT-a i rada u multi-kulturalnim timovima, sudjelovati u razradi studijskog slučaja usmjerenog na jedan od Horizon2020 izazova te u inter-kulturalnim aktivnostima zajedno s kolegama studentima iz 8 različitih europskih zemalja. 

Sama iskustva studenata profila TKI koji su sudjelovali na SUSCOMTEC radionici u Valenciji (koja će strukturom biti slična ovogodišnjoj zagrebačkoj radionici) možete vidjeti ovdje. Sadašnji zaposlenici Zavoda za telekomunikacije koji su kao studenti sudjelovali na SUSCOMTEC radionicama su Jurica Babić, Pavle Skočir i Marko Pavelić te ih zainteresirani studenti mogu slobodno kontaktirati ako imaju pitanja o studentskim aktivnostima tijekom dvotjedne radionice te žele odgovore "iz prve ruke".

Pozivaju se svi studenti profila TKI koji su zainteresirani sudjelovati u radionici INNOSOC Zagreb 2016 workshop da pošalju prijavu u kojoj će u nekoliko rečenica objasniti svoju motivaciju zbog čega bi željeli biti dio projekta INNOSOC.

Opis projekta studenti mogu vidjeti na projektnoj web-stranici te službenoj ERASMUS+ platformi.

Sva pitanja i prijave molimo poslati najkasnije do petka, 15.1., u 15 sati na adresu elektroničke pošte innosoc@fer.hr

Autor: Vedran Podobnik
Projektni tim ICT-AAC dobitnik...

U srijedu, 11. studenog 2015. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečana dodjela Državne nagrade "Ivan Filipović" za 2014. godinu.

Državnom nagradom "Ivan Filipović" za znanstveni i stručni rad za 2014. godinu nagrađen je Projektni tim ICT-AAC kojeg sačinjava skupina znanstvenika i stručnjaka Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Filozofskog fakulteta Odjela za psihologiju i Grafičkog fakulteta.

 

Projektni tim ICT-AAC koji je djelovao je u okviru projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ osmislio je i razvio prvi skup inovativnih visokotehnoloških usluga i aplikacija za potporu obrazovnim procesima djece sa složenim komunikacijskim potrebama predškolske i školske dobi. Nagrađeni su sljedeći djelatnici FER-a: doc.dr.sc. Vedran Podobnik (koordinator projekta), izv.prof.dr.sc. Željka Car (voditeljica FER-ovog tima), prof.dr.sc. Ignac Lovrek (predsjednik Upravljačkog odbora projekta), prof.dr.sc. Maja Matijašević, prof.dr.sc. Igor S. Pandžić, doc.dr.sc. Lea Skorin Kapov, doc.dr.sc. Marin Vuković, Jurica Babić, Ivan Slivar, Ivan Šemanjski, Ivana Rašan Sladoljev i Marina Ivić.

Autor: Marin Vuković

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj 28. rujna 2015. pod predsjedanjem Josipa Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. Ukupno je dodijeljena 31 državna nagrada za znanost za 2014.

Nagrada za životno djelo za područje tehničkih znanosti dodijeljena je umirovljenom profesoru Zavoda za telekomunikacije, prof. dr. sc. Vjekoslavu Sinkoviću.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkoga rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci.

Obrazloženje nagrade jest kako slijedi:

Prof. dr. sc. Vjekoslav Sinković, u mirovini, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, nagrađuje se za cjelokupni znanstveno-istraživački rad u području tehničkih znanosti, u proširenju znanstvenih spoznaja u području teorije informacije i informacijskih mreža, a posebice u sustavnom istraživanju obilježja informacijskih mreža, uključujući složene modele pokretnih komunicirajućih entiteta. Svoja znanstvena istraživanja započeo je s analizom strukture hrvatskoga jezika primjenjujući vlastiti elektronički sustav za obradu teksta. Istraživanje je nastavio razradom novih koncepata digitalnih komunikacija te razvojem postupaka analize i sinteze informacijskih mreža. Rezultati njegove znanstvenoistraživačke djelatnosti našli su primjenu u razvoju procesorski upravljanih komutacijskih sustava u suradnji s gospodarstvom i to ne samo za hrvatsko tržište, nego i za globalno, te u razvoju telekomunikacija u Hrvatskoj planiranjem digitalnih mreža gradova Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita.

Autor: Marin Vuković

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije voditelji su međunarodne konferencije o telekomunikacijama - International Conference on Telecommunications (ConTEL 2015).

Ovogodišnji ConTEL, trinaesti po redoslijedu održavanja, održat će se u Grazu u Austriji od 13. do 15. srpnja 2015., uz zajedničku organizaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog sveučilišta u Grazu.

Uz pozvana predavanja iz različitih domena telekomunikacija i ICT-a, u okviru konferencije održat će se i Radionica o izazovima u reguliranju tržišta elektroničkih komunikacija (Workshop on Regulatory Challenges in the Electronic Communications Market) na kojoj će sudjelovati hrvatski (HAKOM) i austrijski (RTR) regulatori tržišta elektroničkih komunikacija te predstavnici drugih nacionalnih regulacijskih tijela u području telekomunikacija.

Osnivači i glavni organizatori konferencije ConTEL su članovi Zavoda za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od skromnih početaka 1993. godine, ConTEL je do danas prerastao u značajnu regionalnu konferenciju, s dvogodišnjim održavanjem i naglašenim međunarodnim karakterom te pod tehničkim kosponzorstvom najveće međunardne profesionalne udruge inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE, odn. njenog komunikacijskog odjela, IEEE Communications Society, od 2003. godine.

Više informacija o programu konferencije možete pronaći na stranici www.contel.hr.

Autor: Maja Matijašević

Ericsson Nikola Tesla d.d. već godinama pomaže studentima u njihovom studiju i stručnom napredovanju, a posebnu pozornost posvećuje istaknutim i darovitim studentima koji se bave telekomunikacijama. Kompanija Ericsson Nikola Tesla, kao nastavak ove prakse, dodjeljuje godišnju

Nagradu Ericssona Nikole Tesle
za studentske radove iz područja telekomunikacija

Cilj nagrade jest poticanje studenata na istraživački rad i unaprjeđivanje njihovih znanstvenih i profesionalnih sposobnosti. Nagrada je priznanje za istraživačka i stručna dostignuća na području telekomunikacija, a posebice ona koja su okrenuta novom telekomunikacijskom svijetu u kojem se povezuju telekomunikacijske, računalne i medijske tehnologije. Nagrada se dodjeljuje za originalne radove čiji su autori studenti.

Rok za predaju radova na natječaj je 25. rujna 2015.

Više informacija možete naći u uputama za prijavu.

Autor: Maja Matijašević

Ljetna radionica tvrtke Ericsson Nikola Tesla Summer Camp 2015  u suorganizaciji tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će se u tjednima:

13. srpnja – 24. srpnja 2015. i 24. kolovoza – 11. rujna 2015.

Natječaj je otvoren za studente završne godine preddiplomskog studija te studente diplomskog studija Informacijska i komunikacijska tehnologija i diplomskog studija Računarstvo (svi profili na oba studija).

Studenti zainteresirani za sudjelovanje u ljetnoj radionici pozivaju se na uvodno predavanje, na kojem će biti prezentirane teme ovogodišnje, i iskustava s prethodnih radionica.

Uvodno predavanje održat će se u srijedu, 15.4. u 13h u dvorani B5.

Više informacija o radionici i postupku prijave možete naći u nastavku obavijesti.

Autor: Gordan Ježić

OpenIoT tim u kome su sudjelovali doc. dr. sc. Krešimir Pripužić i Aleksandar Antonić, mag. ing., sa Zavoda za telekomunikacije osvojio je treće mjesto na natjecanju u programiranju IoT Hackaton 2014 održanog na MIT-u o okviru skupa 4th International Conference on the Internet of Things. OpenIoT tim je pokazao da se u samo 24 sata može implementirati nova usluga u području Interneta stvari, od integracije senzora do vizualizacije podatka u stvarnom vremenu, a primjenom platforme OpenIoT.  

Time se nastavlja uspješno sudjelovanje članova FER-ovog OpenIoT tima na natjecanjima u razvoju IoT rješenja: Aleksandar Antonić, mag. ing., je sudjelovao u timu koji je osvojio nagradu za rješenje Noise makes the Difference na skupu IoT Week 2014 u Londonu, a Martina Marjanović, mag.ing., je osvojila studensku nagradu za praktičnu implementaciju FunQuiz for Kids na međunarodnoj ljetnoj školi SenZations’14.

Autor: Ivana Podnar Žarko
CrocodileAgent team osvojio Erasmus...

CrocodileAgent Power TAC team je u petak 21. lipnja 2013., u okviru Erasmus Energy Foruma, osvojio Erasmus Energy Science Award 2013.

Čestitamo svim prethodnim članovima tima: Adisu Mustedanagiću, Ani Petrić i Marinu Matijašu; te sadašnjim članovima: Jurici Babiću, Ivi Buljeviću, Siniši Matetiću, Tomislavu Briševcu, Mariji Mijić i Ivani Pranjić na ovom uspjehu! Ova nagarda veliko je priznanje svima koji su ikada sudjelovali u CrocodileAgent teamu, bilo kao razvijatelji agenta, bilo kao razvijatelji platforme.

Autor: Maja Matijašević

 

Među osobama sa složenim komunikacijskim potrebama koje ne mogu komunicirati na uobičajeni način su nerijetko i djeca najranije dobi koja zbog različitih uzroka ne mogu utjecati na svoju okolinu putem govora. Upravo iz tog razloga su u okviru Trećeg hrvatskog simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu (Zadar, 26-28. rujna 2013) održana i dva događaja kojima se javnost imala prilike upoznati s projektom „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ (skr. ICT-AAC, engl. ICT Competence Network for Innovative Services for Persons with Complex Communication Needs). Cilj ovog međunarodnog simpozija je bio usmjeren na značaj timskog pristupa i suradnju među različitim stručnjacima, ali isto tako i na prikaznovih usluga među kojima su i visokotehnološka rješenja koja mogu unaprijediti komunikaciju između najmlađih korisnika i njihovog okružja.

Autor: Marin Vuković

Na konferenciji The 12th International Conference on Telecommunications, koja se od 26. do 28. lipnja održala u Zagrebu, održana je sekcija s prezentacijama studentskih postera i demonstracija, namijenjena studentima diplomskog i doktorskog studija, koju je organizirao IEEE Communications Society Croatia Chapter. U toj sekciji prezentirano je 12 postera, od čega 5 s demonstracijama. 

Kao sponzor jedne od nagrada, HT – Hrvatski Telekom  nagradio je "najinovativniji studentski rad s područja ICT-a", pod naslovom "CrocodileAgent Team Activities: Solutions for Trading and Visualization in Future Energy Markets". Rad se bavi simuliranjem ponašanja tržišta električnom energijom i omogućuje analizu različitih utjecaja na stanje na tržištu. Autori su studenti Ivo Buljević, Siniša Matetić, Tomislav Briševac i Jurica Babić, uz mentorstvo doc. dr. sc. Vedrana Podobnika, s FER-a. Vijest o nagradi objavljena je web portalu Hrvatskog Telekoma, odakle su je preuzeli portali (Večernji list, Poslovni dnevnik i drugi).

Nagradu za najbolju demonstraciju, koju je dodijelilo tročlano povjerenstvo IEEE ComSoc Croatia Chaptera, dobio je rad pod naslovom "IMUNES – Integrated Multiprotocol Network Emulator / Simulator", autora Marka Zeca, Miljenka Mikuca i Valtera Vasića.

Svi koji su odlučivali o nagradama istaknuli su da su svi radovi bili jako dobri, a izbor najboljega težak zadatak u kojem nije bilo lako izabrati najboljega. Svima koji su sudjelovali, vjerujemo da je to bila pohvala i poticaj za daljnje rezultate, a pobjednicima čestitamo!

Autor: Maja Matijašević

Republika Hrvatska je od 1. srpnja 2013. godine 28. članica Europske unije (EU). Samo tri dana ranije, 28. lipnja, održano je prvo javno predstavljanje projekta pod nazivom „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ (skr. ICT-AAC, engl. ICT Competence Network for Innovative Services for Persons with Complex Communication Needs). Projekt je financiran kroz „Fond za ulaganje u znanost i inovacije“ u sklopu „IPA komponente IIIc“. 

Više pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Marin Vuković

Fakultetsko vijeće FER-a na sjednici održanoj 20. rujna 2012. godine donijelo je odluku o osnivanju novog istraživačkog laboratorija FER-a: Laboratorij za tehnologije orijentirane ljudskim likovima (skraćenica: HOTlab).

Voditelj laboratorija je prof. dr. sc. Igor S. Pandžić.

Više informacija na: http://hotlab.fer.hr.

Autor: Krešimir Pripužić
Student Zavoda za telekomunikacije...

Jurica Babić, student 2. godine diplomskog studija Informacijska i komunikacijska tehnologija, profil Telekomunikacije i informatika nagrađen je Rektorovom nagradom u području tehničkih znanosti. Naslov nagrađenog rada je "A Competitive Simulation Platform for Electricity Trading in Smart Grids", dok je mentor nagrađenog rada bio doc.dr.sc. Vedran Podobnik. Jurica je nagrađeni rad izradio kao član međunarodnoog tima koji surađuje na dizajnu i implementaciji nove Trading Agent Competition platforme. Svečana dodjela održana je 20.6.2012. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Autor: Vedran Podobnik
ASC 2012 dobitnik posebne Rektorove...

 

Studentski organizacijski tim App Start Contesta 2012 nagrađen je Posebnom Rektorovom nagradom u području tehničkih znanosti. Svečana dodjela održana je 20.6.2012. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Mentor projekta App Start Contest 2012 bio je doc.dr.sc. Vedran Podobnik, nositelj povezane vještine Zavoda za telekomunikacije Izrada web-projekta.

 

Nagrađeni studenti: Luka Vida, Nina Šindija, Emilija Damić, Danko Komlen, Goran Žužić, Toni Laštre, Matea Lukačić, Ninoslav Holjevac, Pavle Skočir, Iva Cvitanović, Neven Drljević (Fakultet elektrotehnike i računarstva), Tihana Šare (Arhitektonski fakultet), Ema Vuković (Ekonomski fakultet).

Opis projekta App Start Contest 2012 dostupan je ovdje.

Autor: Vedran Podobnik
Djelatnici Zavoda razvili...

Djelatnici FER-a razvili su preporučitelja za MAXtv u okviru suradnje s Hrvatskim Telekomom. Riječ je o inovativnoj usluzi koja korisnicima MAXtv-a u svakom trenutku preporučuje listu naslova iz videoteke u skladu s osobnim interesima. Dekan FER-a prof. dr. sc. Nedjeljko Perić je tijekom posjeta HT-u istaknuo da su primjenjive inovacije poput osobnog pametnog preporučitelja i uspješna suradnja s hrvatskim gospodarstvom od iznimne važnosti za FER. Tom je prigodom snimljen i promotivni video koji možete pogledati na YouTubeu.

Uslugu su osmisli i razvili djelatnici Zavoda za telekomunikacije doc. dr. sc. Ivana Podnar Žarko (voditelj projekta), doc. dr. sc. Krešimir Pripužić i doc. dr. sc. Vedran Podobnik uz podršku prof. dr. sc. Ignaca Lovreka te mladih magistara inženjera Aleksandra Antonića i Darka Štrige. Ovaj je projekt primjer uspješne suradnje sa stručnjacima iz HT-a, a posebno veseli činjenica da su neki od njih bivši izvrsni studenti FER-a i studenti FER-ovog poslijediplomskog studija.

Više detalja o projektu i izvedbi preporučitelja saznajte u članku na portalu liderpress.hr.

Autor: Ivana Podnar Žarko

U utorak 12.6. Zavod za telekomunikacije su posjetili kolege s Fakulteta elektrotehnike, Sveučilišta u Ljubljani u sklopu bilateralnog hrvatsko-slovenskog projekta pod nazivom „Services and Applications in the Future Internet: Ensuring Quality and Energy Efficiency“. Voditelj projekta sa strane Slovenije je doc. dr. sc. Iztok Humar, a s Hrvatske strane je doc. dr. sc. Lea Skorin-Kapov.

Autor: Lea Skorin-Kapov

Studenti FER-a na profilu Telekomunikacije i informatika, Maria Brbić i Eugen Rožić, su na 35. jubilarnom skupu MIPRO 2012 primili nagradu poduzeća Micro-link d.o.o. za najbolji studentski rad. Nagrada je uručena na Svečanom otvaranju skupa u Opatiji 23.5.2012. za rad pod naslovom Recommendation of YouTube Videos koji je pripremljen u suautorstvu s mentoricom doc. dr. sc. Ivanom Podnar Žarko.

Autor: Ivana Podnar Žarko