Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Poziv na javno predstavljanje...

Projekt "SmartSoc: Education of Future ICT Experts Based on Smart Society Needs" je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata poput INNOSOC-a, SUSCOMTEC-a, ESM-a i TeamSoc21. Koordinator projekta je Fakultet za menadžment i informatiku Sveučilišta u Žilini, a FER je partner s višegodišnjim iskustvom sudjelovanja u međunarodnim ERASMUS+ projektima, u ulozi koordinatora ili partnera. Ukupno u projektu sudjeluje 13 sveučilišta iz 9 europskih država.

Glavni cilj projekta SmartSoc je stvoriti i provesti intenzivan interdisciplinarni studijski program u području poduzetništva temeljenog na ICT-u. Ovaj će projekt osnažiti ICT studentske timove da se nose s ekonomskim, društvenim i ekološkim izazovima definiranim strateškim dokumentima „Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development“ (UN resolution) i "Horizon Europe" (EU regulation). Uključit će važnu poruku o strategijama pametne specijalizacije i njihovoj važnosti za regionalni razvoj u EU.

U sklopu projekta održane su već dvije radionice koje su predviđene u hibridnom obliku. Prvi dio obuhvaća virtualnu mobilnost gdje se formiraju timovi studenata s europskih sveučilišta te započinje rad na odabranom studijskom slučaju, a drugi dio je fizička mobilnost - dvotjedna radionica uživo. Nažalost, zbog epidemiološke situacije, nisu održane u Žilini (Slovačka) 2020. godine i Valenciji (Španjolska) 2021. godine, već su održane u potpunosti virtualno. Ove godine je fizička mobilnost predviđena u Valenciji od 9. do 20. svibnja te vjerujemo u realizaciju radionice uživo. Virtualna mobilnost je već počela u veljači 2022. godine.

Događanje s multiplicirajućim učinkom projekta SmartSoc bit će održano u ponedjeljak, 11. travnja 2022. godine, s početkom u 10:00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Molim Vas da se za sudjelovanje prijavite ovdje.
S obzirom na ograničeni broj sudionika, povratnu informaciju o mogućnosti sudjelovanja dobit ćete najkasnije do četvrtka, 7. travnja 2022. godine.

Program predstavljanja:

10:00 - 10:15  Registracija
10:15 - 10:30  Uvodna riječ
10:30 - 10:45  Od studentica do predavačica - put kroz Erasmus+ projekte
10:45 - 11:00  Studijski slučaj: "Zdravlje u pokretu" ("Health on the Move")
11:00 - 13:00  Pametne radionice

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti