Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Nagrađeni članovi Zavoda na...

U petak, 20. studenoga 2020. godine, proslavljen je Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na prigodnoj svečanosti dodijeljena su brojna priznanja i nagrade najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta, a među nagrađenima je i troje naših članova: prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, dr. sc. Dario Pevec i Ivan Čilić, mag. ing.

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko dobitnica je Nagrade za znanost Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u kategoriji 1. djelatnicima Fakulteta u znanstveno-nastavnom zvanju za iznimno postignuće u istraživačkom radu ili inovacijama u prethodnih pet godina, a posebno za razvijene raspodijeljene algoritme i primijenjena decentralizirana rješenja u području Interneta stvari. 

Srebrna plaketa “Josip Lončar” dodjeljuje se doktorima znanosti za naročito uspješne doktorske disertacije, a ove godine jedan od nagrađenih je dr. sc. Dario Pevec. Dario je u srpnju ove godine obranio svoju doktorsku disertaciju pod naslovom "Real-world data-driven decision support system for electric vehicle charging infrastructure development" ("Sustav za potporu odlučivanju o razvitku infrastrukture punionica za električna vozila zasnovan na podacima iz stvarnoga svijeta").

Naš novozaposleni asistent Ivan Čilić, mag. ing. osvojio je 1. nagradu Ericssona Nikola Tesle za najbolji studentski rad u području informacijsko komunikacijskih tehnologija za rad pod naslovom "Raspoređivanje izvođenja usluga Interneta stvari u raspodijeljenoj računalnoj okolini" proizašao iz diplomskog rada pod mentorstvom prof. dr. sc. Marija Kušeka.
Ericsson Nikola Tesla d.d. već godinama pomaže studentima u njihovom studiju i stručnom napredovanju, a posebnu pozornost posvećuje istaknutim i darovitim studentima koji se bave telekomunikacijama. Kompanija Ericsson Nikola Tesla, kao nastavak ove prakse, dodjeljuje godišnju nagradu za najbolji studentski rad u području informacijsko komunikacijskih tehnologija. Cilj nagrade jest poticanje studenata na istraživački rad i unaprjeđivanje njihovih znanstvenih i profesionalnih sposobnosti. Nagrada je priznanje za istraživačka i stručna dostignuća na području informacijsko komunikacijskih tehnologija, a posebice ona koja su okrenuta novom telekomunikacijskom svijetu u kojem se povezuju telekomunikacijske, računalne i medijske tehnologije. Nagrada se dodjeljuje za originalne radove čiji su autori studenti.

 

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti