Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Održana studijska posjeta...

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u suradnji s partnerskim nacionalnim Erasmus+ agencijama (Austrijom, Estonijom, Finskom, Maltom, Rumunjskom i Italijom) ugostila je i organizirala trodnevni seminar „Embrace Inclusion & Diversity in your Erasmus+ projects“ (LTE) od 15. do 17. studenog 2022. godine.

Seminar je bio namijenjen koordinatorima i članovima tima projekata Erasmus+ čije područje djelovanja je vezano za odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Seminar je ugostio gotovo 70 sudionika iz cijele Europe. Cilj seminara je bio podići svijest o uključivanju i raznolikosti te o uključivanju sudionika s manje prilika u Erasmus+ projekte.

U sklopu trećeg dana (17.11.2022.) seminara organizirana je studijska posjeta ustanovama čiji projekti su istaknuti kao primjeri dobre prakse u području uključivanja i raznolikosti. Dio sudionika, koji su predstavnici visokoškolskih europskih institucija, su imali studijsku posjetu upravo na Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). Izv. prof. dr. sc. Jurica Babić i njegov tim, Matea Žilak, Matea Zovko i Ivana Slošić, ugostili su i organizirali program posjete tijekom kojeg su predstavili istraživačke aktivnosti ICT-AAC kompetencijske mreže te inovativna rješenja koja promiču uključenost osoba s invaliditetom razvijena u okviru laboratorija ICT-AAC. Prof. Babić ujedno je i ambasador uključivanja i raznolikosti za područje visokoškolskog obrazovanja imenovan od strane AMPEU. Okupljene su pozdravili prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije te Ljubica Petrović Baronica, pomoćnica ravnateljice za programe EU u području obrazovanja.

Cjelokupni program i fotografije s događaja nalaze se u nastavku obavijesti.

Nakon uvodnih i pozdravnih govora prof. dr. sc. Stjepana Bogdana, prodekana za istraživanje i inovacije te Ljubice Petrović Baronice, pomoćnice ravnateljice za programe EU u području obrazovanja, uslijedila je prezentacija prof. Babića o istraživačkim aktivnostima ICT-AAC kompetencijske mreže. ICT-AAC kompetencijska mreža, tj. “Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“, iza sebe ima više od 10 godina iskustva i kontinuitet u suradnji s drugim istraživačkim, obrazovnim, razvojnim i državnim institucijama kako bi omogućila da znanja i tehnologije pridonesu osobama sa složenim komunikacijskim potrebama.

Potom su Matea Žilak, Matea Zovko i Ivana Slošić predstavile inovativna rješenja koja promiču uključenost osoba s invaliditetom razvijena u okviru laboratorija ICT-AAC. Predstavljene su:

 • Aplikacija Susretnica
  • Razvijena u suradnji s HAKOM-om.
  • Cilj aplikacije je podići svijest o ispravnom pristupanju osobama s različitim tipovima invaliditeta.
  • Preuzmite aplikaciju:
 • Aplikacija KuhARica:
  • Razvijena tijekom projekta INNOSID.
  • Ova aplikacija zamišljena je kao virtualna kuharica koja ima funkcionalnosti pregleda, stvaranja i uređivanja interaktivnih recepata, te igre u proširenoj stvarnosti (engl. augmented reality).
  • Preuzmite aplikaciju:
 • Aplikacija Gibalica:
  • Razvijena tijekom projekta INNOSID.
  • Cilj aplikacije je potaknuti tjelesne aktivnosti ljudi. Glavna značajka je detekcija korisnika i njegovog položaja (npr. položaj glave, ruku, nogu, torza...) koristeći sliku iz kamere uređaja kao ulaz (engl. computer vision). Aplikaciju je moguće prilagoditi putem opcija pristupačnosti za širok skup korisnika.
  • Preuzmite aplikaciju:

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti