Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije voditelji su međunarodne konferencije o telekomunikacijama - International Conference on Telecommunications (ConTEL 2015).

Ovogodišnji ConTEL, trinaesti po redoslijedu održavanja, održat će se u Grazu u Austriji od 13. do 15. srpnja 2015., uz zajedničku organizaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog sveučilišta u Grazu.

Uz pozvana predavanja iz različitih domena telekomunikacija i ICT-a, u okviru konferencije održat će se i Radionica o izazovima u reguliranju tržišta elektroničkih komunikacija (Workshop on Regulatory Challenges in the Electronic Communications Market) na kojoj će sudjelovati hrvatski (HAKOM) i austrijski (RTR) regulatori tržišta elektroničkih komunikacija te predstavnici drugih nacionalnih regulacijskih tijela u području telekomunikacija.

Osnivači i glavni organizatori konferencije ConTEL su članovi Zavoda za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od skromnih početaka 1993. godine, ConTEL je do danas prerastao u značajnu regionalnu konferenciju, s dvogodišnjim održavanjem i naglašenim međunarodnim karakterom te pod tehničkim kosponzorstvom najveće međunardne profesionalne udruge inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE, odn. njenog komunikacijskog odjela, IEEE Communications Society, od 2003. godine.

Više informacija o programu konferencije možete pronaći na stranici www.contel.hr.

Autor: Maja Matijašević
Popis obavijesti