Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

FER-ov projekt "Pristupačno...

Projekt "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" proglašen je Projektom godine na PMI Forumu koji se održao 10. studenoga 2020. godine. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Željka Car, a na njemu su također sudjelovale dr. sc. Ivana RašanMatea Žilak, mag. ing.Iva Topolovac, mag. ing. te Ana Kešelj, mag. ing. sa Sveučilišta u Dubrovniku, ujedno i FER-ova doktorandica.

Priznanje za "Projekt godine" strukovno je priznanje udruge PMI Hrvatska kojim se nagrađuju značajni projekti koje odlikuje pozitivan utjecaj na društvo, najbolji rezultati te ispunjenje svih postavljenih ciljeva.

"Kao tim djelujemo već 11 godina, a prije pet godina osnovan je FER-ov znanstveni Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju u okviru kojeg se sada odvijaju naši projekti. Projekt "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" je započeo i završio 2019. godine, a temeljem te suradnje smo pod sponzorstvom HAKOM-a pokrenuli još jedan projekt, koji završava u prosincu ove godine. Na novom se projektu bavimo istraživanjem pristupačnosti u mobilnim aplikacijama te razvijamo ozbiljnu igru za podizanje svijesti o komunikaciji s osobama s invaliditetom", ističe prof. dr. sc. Željka Car, voditeljica Laboratorija ICT-AAC.

Više o informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Profesorica Car pojašnjava da je motivacija za pokretanje nagrađenog projekta bilo stupanje na snagu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora u rujnu 2019. godine te činjenica da postoji opće nerazumijevanje pojma pristupačnosti. Naime, unatoč tome što postoje generičke smjernice pristupačnosti, na projektu su dodatno istražene konkretne potrebe hrvatskih korisnika s obzirom na tehnološku implementaciju pristupačnosti u skladu s univerzalnim dizajnom.

Sukladno rezultatima istraživanja tima iz Laboratorija ICT-AAC, razvijen je i javno objavljen prototip pristupačnog web-sjedišta koji može poslužiti kao ogledni prototip svima koji žele poboljšati pristupačnost svojeg web-sjedišta. Na tom sjedištu weba se nalaze informacije o specifičnim ponudama telekom operatora za tri skupine korisnika (osobe s invaliditetom, seniori i mladi), a da bi to bilo moguće ostvarena je komunikacija s telekom operatorima. Također, definirana je i javno objavljena Metodologija za razvoj pristupačnog sjedišta weba.

Predstavnici osoba s invaliditetom iz šest udruga i jednog centra iz različitih dijelova Hrvatske izuzetno su važni dionici projekta, a u projekt su kao suradnici bili uključeni i studenti FER-a. Dio njih je sudjelovao u testiranju rješenja i provođenju evaluacije s korisnicima kroz nastavu na predmetima Ergonomija u računarstvu i Pouzdanost telekomunikacijske mreže. Osim studenata, u fazama evaluacije razvijenog prototipa, u projekt su aktivno bili uključeni i srednjoškolci te seniori iz Zagreba i Dubrovnika.

"U okviru Kompetencijske mreže ICT-AAC surađujemo sa stručnjacima iz drugih područja, pogotovo logopedije i edukacijske rehabilitacije, i do sada je razvijeno 50-ak aplikacija poznatih pod akronimom ICT-AAC. One se već godinama koriste u školama i dječjim vrtićima Republike Hrvatske, cijeloj regiji, ali i u inozemstvu. Pored toga, razvijamo i aplikacije za podizanje svijesti javnosti o potrebama osoba s invaliditetom. Aplikacije su u formi ozbiljnih igara i služe za edukaciju i komunikaciju djece s teškoćama u razvoju, ali su jako dobro prihvaćene i od strane djece s urednim razvojem, a u svojem ih radu primjenjuju i stručnjaci logopedije i rehabilitacije", pojašnjava profesorica Car.

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti