Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Tim Zavoda za telekomunikacije...

Na konferenciji DEBS 2021 (The 15th ACM International Conference on Distributed and Event-based Systems) održanoj virtualno od 28. lipnja do 2. srpnja, održano je natjecanje Grand Challenge 2021. Na natjecanju se dodjeljuju dvije nagrade: za najbolje rješenje i za najbolju prezentaciju rada. Obje nagrade otišle su u ruke tima koji se sastoji od asistenta Josipa Marića, izvanrednog profesora Krešimira Pripužića i docentice Martine Antonić!

Tema DEBS Grand Challengea 2021. je bila razviti rješenje za otkrivanje područja u kojima se indeks kvalitete zraka najviše poboljšao u odnosu na prethodnu godinu. 
Rješenje spomenute trojke je temeljeno na Apache Flinku - distribuiranom okviru za obradu tokova podataka na grozdu. Flink omogućuje da se zadani upiti podijele na manje zadatke koji se mogu istodobno pokretati na različitim čvorovima kako bi se smanjilo ukupno vrijeme obrade i tako poboljšala izvedba njihovog rješenja.

Detaljnije, na distribuiranim čvorovima paralelno se izvode sljedeći zadaci s intenzivnom izvedbom: 
1) dohvat podataka, 
2) dodjeljivanje grada svakom mjerenju, i 
3) izračunavanje indeksa kvalitete zraka po gradu.

Više informacija o njihovom radu i sam rad, dostupno je ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti