Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Održana konferencija ConTEL 2021

Od 30. lipnja do 2. srpnja, hibridno, u prostorijama FER-a i online, održana je konferencija ConTEL 2021.
Na konferenciji su držana tri pozvana predavanja: 
- Giovanni Giambene, Sveučilište Siena, Italija: "IoT via 5G Satellite Systems"
- Steve Hranilovic, Sveučilište McMaster, Kanada: "Optical Wireless Communications – wireless without radios"
- Lea Skorin-Kapov, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska: "Quality of Experience in the Era of Immersive Networked Multimedia Services"

Brojni naši znanstvenici i istraživači su na konferenciji prezentirali svoje radove, a nagrada za najbolji rad otišla je u ruke naše poslijedoktorandice dr. sc. Irene Oršolić i koautora dr. sc. Michaela Seuferta sa Sveučilišta Wurzburgu, Njemačka za rad "On Machine Learning Based Video QoE Estimation Across Different Networks".

U sklopu konferencije održana je i radionica "Smart technologies for sustainable agriculture" u organizaciji projektnog tima IoT-polje te tri specijalne sesije:
- New Educational Paradigms in Telecommunications  
- Security and Privacy in Modern Telecommunication Networks
- Special Session of the CEEPUS Network CIII-BG-1103 

Zadnjeg dana konferencije održan je PhD forum, a nagrada za najbolju prezentaciju dodijeljena je asistentici Sari Vlahović za prezentaciju "QoE Assessment for Virtual Reality Gaming".

Zavod je 1993. godine pokrenuo međunarodni znanstveni skup International Conference on Telecommunications (ConTEL) u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Grazu, u Austriji. Prve tri konferencije ConTEL održane su u uzastopnim godinama, nakon čega konferencija prelazi na dvogodišnji ritam i održava se u "neparnim godinama", a mjesto održavanja alternira između Zagreba i Graza. Veselimo se idućem okupljanju 2023. godine u Grazu u Austriji!

U nastavku objave pogledajte nekoliko fotografija s konferencije.

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti