Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

AIoTwin: Prvi projektni sastanak

S prvim danom 2023. godine započeli smo novi projekt “AIoTwin: Twinning action for spreading excellence in Artificial Intelligence of Things” koji financira Europska unija u okviru programa Horizon Europe. Prvi projektni sastanak AIoTwina održan je od 31. siječnja do 1. veljače 2023. u sunčanom Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (UNIZG-FER). U konstruktivnim raspravama za pokretanje projektnih aktivnosti međusobno se upoznavajući sa stručnošću i tehnološkom ponudom te raspravljajući o detaljima buduće suradnje s ciljem vrhunskog istraživanja umjetne inteligencije za Internet stvari sudjelovalo je 16 sudionika iz sve četiri partnerske zemlje.

AIoTwin je twinning koordinacijska akcija za širenje izvrsnosti u području Umjetne inteligencije stvari, pružajući jedinstvenu priliku istraživačima s UNIZG-FER-a da blisko surađuju s vodećim međunarodnim istraživačima kako bi razvili nove ideje, poticali kreativnost i povećali utjecaj svih partnera uključeni na međunarodnoj razini. Pomoći će strateški smanjiti razlike između Hrvatske i ostalih država članica EU koje sudjeluju u programu Horizon Europe.

Projekt vodi prof. Ivana Podnar Žarko, a UNIZG-FER je koordinator projekta. Konzorcij se sastoji od istraživača s tri europska sveučilišta: Sveučilišta u Zagrebu, Tehničkog sveučilišta u Beču, Tehničkog sveučilišta u Berlinu i istraživačkog instituta: Research Institutes of Sweden (RISE).

Više informacija o projektu dostupno ovdje.

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti