Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

OpenIoT tim u kome su sudjelovali doc. dr. sc. Krešimir Pripužić i Aleksandar Antonić, mag. ing., sa Zavoda za telekomunikacije osvojio je treće mjesto na natjecanju u programiranju IoT Hackaton 2014 održanog na MIT-u o okviru skupa 4th International Conference on the Internet of Things. OpenIoT tim je pokazao da se u samo 24 sata može implementirati nova usluga u području Interneta stvari, od integracije senzora do vizualizacije podatka u stvarnom vremenu, a primjenom platforme OpenIoT.  

Time se nastavlja uspješno sudjelovanje članova FER-ovog OpenIoT tima na natjecanjima u razvoju IoT rješenja: Aleksandar Antonić, mag. ing., je sudjelovao u timu koji je osvojio nagradu za rješenje Noise makes the Difference na skupu IoT Week 2014 u Londonu, a Martina Marjanović, mag.ing., je osvojila studensku nagradu za praktičnu implementaciju FunQuiz for Kids na međunarodnoj ljetnoj školi SenZations’14.

Autor: Ivana Podnar Žarko
Popis obavijesti