Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Vrt rajčica i paprika na FER-u

U srijedu 26. svibnja, članovi Laboratorija Interneta stvari Zavoda za telekomunikacije postavili su pravi mali vrt u dvorištu FER-a u okviru projekta IoT-polje. Brojni senzori prate uvjete za sadnice rajčice i paprike koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom sadnje za eksperiment koji provodimo, dio sadnica je obogaćen supstratom. Cilj je kroz prikupljene podatke sa senzora, stanje biljke i urod, utvrditi utjecaj odabranog supstrata.

S obzirom na trud i pažnju koju ima naš vrt, ne sumnjamo u bogat urod, a onda tko zna? Sve je moguće, možda FER registrira i OPG!

Osim profesora i asistenata, u postavljanje su se uključili i studenti - spontano "u prolazu" na čemu im zahvaljujemo, a kako je protekao rad s ne-programskim alatima, provjerite na slikama u nastavku.

Vrt je postavljen u okviru projekta "IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi", trogodišnjeg istraživačkog interdisciplinarnog projekta u području pametne poljoprivrede koji je započeo u ožujku 2020. godine. Provodi ga Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Poljoprivrednim institutom Osijek (PIO). 
Cilj projekta je potaknuti primjenu IoT-rješenja u poljoprivredi radi smanjenja negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose poljoprivrednih kultura od strateškog značaja za RH, posebice kukuruza. IoT-rješenja, tj. rješenja koja spajaju senzore i razne elektroničke uređaje na Internet, omogućuju kontinuirano praćenje mikroklimatskih uvjeta na polju i fizioloških parametara biljke te prijenos i obradu prikupljenih podataka u računalnom oblaku.
Projektni tim radi na razvoju stanice za daljinsko mjerenje mikroklimatskih uvjeta na polju i poseban senzor za mjerenje fluorescencije klorofila koji će dati informaciju o fiziološkim parametrima i mogućem stresu biljke. Također se dizajniraju praktične mobilne aplikacije za poljoprivrednike pomoću kojih će moći u svakome trenutku udaljeno pratiti stanje na polju, odrediti kritične trenutke u vegetaciji i donositi pravodobne odluke. Cjelokupno rješenje se dizajnira s ciljem postizanja niže cijene stanice i programskog sustava kako bi ono bilo prihvatljivo i pogodno za male poljoprivrednike, a uz primjenu aktualnih otvorenih programskih rješenja.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti