Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Članovi ZTEL-a FER-a koordiniraju ERASMUS+ Strategic Partnerships projekt na Sveučilištu u Zagrebu pod nazivom "The ICT Engineer of 21st Century: Mastering Technical Competencies, Management Skills, and Societal Responsibilities (TeamSoc21)".

 

Projektni konzorcij čini 12 sveučilišta iz 8 europskih zemalja, dok projekt traje od rujna 2017. godine do kolovoza 2019. godine. Projekt TeamSoc21 je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata. Više detalja o projektima INNOSOC, SUSCOMTEC i ESM možete vidjeti ovdje.

Središnja aktivnost projekta TeamSoc21 u 2019. godini jest organizacija dvotjedne radionice koja će se održati u Valenciji (Španjolska) u razdoblju 6.-17.5. Na radionici će sudjelovati 30 studenata s partnerskih institucija te nekoliko studenata FER-a koji studiraju na završnoj godini diplomskog studija. Predavanja će držati 15 profesora s partnerskih institucija te članovi europske akademske i gospodarske zajednice. Studenti će osim na predavanjima, koja će biti iz područja poduzetništvaICT-a i rada u multi-kulturalnim timovima, sudjelovati u razradi studijskog slučaja usmjerenog na poduzetništvo u ICT-u te na poduzetništvo zasnovano na ICT-u. Dodatno, student će sudjelovati i u inter-kulturalnim aktivnostima zajedno s kolegama studentima iz 8 različitih europskih zemalja. 

Sama iskustva studenata profila TKI koji su sudjelovali na INNOSOC radionici u Zagrebu i Valenciji (koja će strukturom biti slična ovogodišnjoj radionici u Valenciji) možete vidjeti na sljedećim poveznicama: Zagreb 2016 i Valencia 2017. Sadašnji zaposlenici Zavoda za telekomunikacije koji su kao studenti/organizatori sudjelovali na INNOSOC radionicama su Jurica Babić, Dario Pevec, Irena OršolićMatea Žilak i Hrvoje Vdović te ih zainteresirani studenti mogu slobodno kontaktirati ako imaju pitanja o studentskim aktivnostima tijekom dvotjedne radionice te žele odgovore "iz prve ruke".

Pozivaju se svi studenti koji su zainteresirani sudjelovati u radionici TeamSoc21 Valencia 2019 workshop da pošalju prijavu u kojoj će u nekoliko rečenica objasniti svoju motivaciju zbog čega bi željeli biti dio projekta TeamSoc21.

Opis projekta studenti mogu vidjeti na projektnoj web-stranici te službenoj ERASMUS+ platformi.

Sva pitanja i prijave molimo poslati do srijede, 30.1.2019., u 15 sati na adresu elektroničke pošte teamsoc21@fer.hr

Autor: Dario Pevec
Popis obavijesti