Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Djelatnici Zavoda razvili...

Djelatnici FER-a razvili su preporučitelja za MAXtv u okviru suradnje s Hrvatskim Telekomom. Riječ je o inovativnoj usluzi koja korisnicima MAXtv-a u svakom trenutku preporučuje listu naslova iz videoteke u skladu s osobnim interesima. Dekan FER-a prof. dr. sc. Nedjeljko Perić je tijekom posjeta HT-u istaknuo da su primjenjive inovacije poput osobnog pametnog preporučitelja i uspješna suradnja s hrvatskim gospodarstvom od iznimne važnosti za FER. Tom je prigodom snimljen i promotivni video koji možete pogledati na YouTubeu.

Uslugu su osmisli i razvili djelatnici Zavoda za telekomunikacije doc. dr. sc. Ivana Podnar Žarko (voditelj projekta), doc. dr. sc. Krešimir Pripužić i doc. dr. sc. Vedran Podobnik uz podršku prof. dr. sc. Ignaca Lovreka te mladih magistara inženjera Aleksandra Antonića i Darka Štrige. Ovaj je projekt primjer uspješne suradnje sa stručnjacima iz HT-a, a posebno veseli činjenica da su neki od njih bivši izvrsni studenti FER-a i studenti FER-ovog poslijediplomskog studija.

Više detalja o projektu i izvedbi preporučitelja saznajte u članku na portalu liderpress.hr.

Autor: Ivana Podnar Žarko
Popis obavijesti