Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Članovi Zavoda za telekomunikacije FER-a koordiniraju prvi ERASMUS+ Strategic Partnerships projekt na Sveučilištu u Zagrebu pod nazivom "Innovative ICT Solutions for the Societal Challenges (INNOSOC)".

 

Projektni konzorcij čini 11 sveučilišta iz 8 europskih zemalja, dok projekt traje od rujna 2015. godine do kolovoza 2017. godine. Projekt INNOSOC je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata. Više detalja o projektima ESM i SUSCOMTEC možete vidjeti ovdje.

Središnja aktivnost projekta INNOSOC u 2016. godini jest organizacija dvotjedne radionice koja će se održati u Zagrebu u razdoblju 18.-29.4. Na radionici će sudjelovati 30 studenata s partnerskih institucija te nekoliko studenata FER-a koji studiraju na završnoj godini diplomskog studija profila TKI. Predavanja će držati 15 profesora s partnerskih institucija te članovi hrvatske akademske i gospodarske zajednice. Studenti će osim na predavanjima, koja će biti iz područja inovacija, ICT-a i rada u multi-kulturalnim timovima, sudjelovati u razradi studijskog slučaja usmjerenog na jedan od Horizon2020 izazova te u inter-kulturalnim aktivnostima zajedno s kolegama studentima iz 8 različitih europskih zemalja. 

Sama iskustva studenata profila TKI koji su sudjelovali na SUSCOMTEC radionici u Valenciji (koja će strukturom biti slična ovogodišnjoj zagrebačkoj radionici) možete vidjeti ovdje. Sadašnji zaposlenici Zavoda za telekomunikacije koji su kao studenti sudjelovali na SUSCOMTEC radionicama su Jurica Babić, Pavle Skočir i Marko Pavelić te ih zainteresirani studenti mogu slobodno kontaktirati ako imaju pitanja o studentskim aktivnostima tijekom dvotjedne radionice te žele odgovore "iz prve ruke".

Pozivaju se svi studenti profila TKI koji su zainteresirani sudjelovati u radionici INNOSOC Zagreb 2016 workshop da pošalju prijavu u kojoj će u nekoliko rečenica objasniti svoju motivaciju zbog čega bi željeli biti dio projekta INNOSOC.

Opis projekta studenti mogu vidjeti na projektnoj web-stranici te službenoj ERASMUS+ platformi.

Sva pitanja i prijave molimo poslati najkasnije do petka, 15.1., u 15 sati na adresu elektroničke pošte innosoc@fer.hr

Autor: Vedran Podobnik
Popis obavijesti