Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Ovogodišnja radionica projekta SmartSoc (Education of future ICT Experts) počela je u ponedjeljak 15. veljače 2021. godine. Više od 80 sudionika iz 10 zemalja Europe i 15 sveučilišta surađivat će na izradi poslovnih planova za 10 novoosnovanih poduzeća (start-up) na temelju poduzetničkih studijskih slučaja. Među 51 studentom uključenim u radionicu su i studenti FER-a koji su izabrani između velikog broja pristiglih prijava na pozivu koji je trajao u studentom 2020. godine.

Studijski slučaj predložen od strane našeg Zavoda je "Health on the Move" koji objedinjuje Mobility-as-a-Service i Internet stvari s ciljem stvaranja pametnih rješenja koja pridonose očuvanju zdravlja korisnika, a posljedično i očuvanju prirode. Voditeljice studijskog slučaja su Ivana Gače, mag. ing. i Katarina Mandarić, mag. ing.. Ostale studijske slučajeve koji se obrađuju na ovogodišnjoj radionici te novosti na projektu možete pregledati i pratiti ovdje

Osim virtualne mobilnosti, u planu je i fizička mobilnost u svibnju 2021. godine u Valenciji u Španjolskoj čije održavanje u fizičkom obliku ovisi o epidemiološkoj situaciji.

 

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti