Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Povodom Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u, projekt Caliper – povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova održao je intervju s profesoricom Ivanom Podnar Žarko u kojem opisuje svoj školski i istraživački put.

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko je redovna profesorica na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, voditeljica brojnih projekata i IoT laboratorija te dobitnica brojnih nagrada.

Projekt Caliper namjerava potaknuti procese strukturalnih promjena u sedam istraživačkih institucija i dva istraživačka fonda iz Europe. Promjene se odnose na povećanje broja žena zaposlenih u istraživačkim institucijama, poboljšanje njihovih karijernih perspektive i uključivanje rodne dimenzije u istraživanja. Projekt je financiran u okviru Obzora 2020 (SwafS-2019, GA 873134) te traje četiri godine (01.01.2020. – 31.12.2023.).

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti