Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

FER je od 20. do 22. travnja bio domaćin drugog plenarnog sastanka projekta Symbiosis of smart objects across IoT environments (symbIoTe) koji Europska komisija financira u programu Obzor 2020 (H2020-ICT-30-2015) u iznosu od preko 7,1 milijuna eura. Projekt okuplja 14 partnera iz 8 europskih zemalja i započeo je u siječnju 2016. godine. Ovo je prvi projekt iz programa Obzor 2020 na kojemu sudjeluju istraživači Zavoda za telekomunikacije, a tehnički voditelj cjelokupnog projekta je izv. prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko.

Projekt se fokusira na problem interoperabilnosti programskih platformi za Internet stvari i jedan je od 7 istraživačkih (RIA) projekata inicijative IoT European Platforms Initiative (IoT-EPI) koja će utjecati na razvoj i primjenu programskih rješenja za Internet stvari u Europi, a i šire. Važno je istaknuti da na projektu uz FER sudjeluje i važan industrijski partner iz Hrvatske, Vipnet.

Više detalja u nastavku obavijesti i na stranici https://www.symbiote-h2020.eu/. Pratite nas i na Twitteru: @symbiote_h2020.

Povezani uređaji dio su naše svakodnevice, a automatizirana rješenja u kućanstvu i uredu te razni senzori koji prate naše aktivnosti, najčešće su umreženi putem nestandardnih platformi koje trenutno funkcioniraju kao zatvoreni i odvojeni sustavi. Glavni cilj projekta symbIoTe je razvoj programskog rješenja koje će omogućiti suradnju IoT platformi i pojednostavljenu integraciju uređaja iz različitih administrativnih domena u buduće "IoT-enabled" aplikacije. Time će se korisnicima ponuditi sasvim novo korisničko iskustvo u vidu pravog "virtualnog asistenta" koji ih prati u kući, u prometu, na poslu, fakultetu ili stadionu, a bez obzira na granice među platformama.

FER i Zagreb su bili izvrsni domaćini trodnevnog sastanka projekta symbIoTe u travnju 2016. godine, na kojem je preko 40 sudionika raspravljalo o brojnim temama, od zahtjeva vezanih uz interoperabilnost IoT platformi i arhitekture budućeg programskog sustava symbIoTe, pa do slučajeva uporabe. Glavni zaključak rasprave je sljedeći: symbIoTe nije još jedna IoT platforma, već posrednik među platformama i aplikacijama.

Sudionici 2. plenarnog sastanka projekta symbIoTe na FER-u

Autor: Ivana Podnar Žarko
Popis obavijesti