Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Poziv na javno predstavljanje projekta INNOSID: Innovative Solutions based on Emerging Technologies for Improving Social Inclusion of People with Disabilities

Cilj projekta INNOSID je poboljšati društvenu uključenost osoba s teškoćama stvaranjem inovativnih IT rješenja temeljenih na novim tehnologijama (emerging technologies). Ovaj projekt koristi metodu miješane mobilnosti, hibridni pristup mobilnosti koji studentima i predavačima omogućuje blisku suradnju prije, tijekom i nakon INNOSID radionice.

U sklopu radionica, svi sudionici iskuse projektno učenje u multikulturnim timovima, s kolegicama i kolegama iz 5 europskih zemalja, radeći na razvoju prototipa temeljenog na inovativnim tehnologijama (VR, AR, ML, hologrami i 3D printanje) kako bi poboljšali društvenu uključenost osoba s invaliditetom.

Trenutno je u tijeku fizička mobilnost druge organizirane radionice u Valenciji u Španjolskoj, a prošle godine je fizička mobilnost prve organizirane radionice održana u Dubrovniku.

Projekt je nagrađen prvom nagradom na natječaju Agencija za mobilnost i programe Europske unije te je proglašen najuključivijim projektom programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

Predstavljanje projekta INNOSID bit će održano u utorak, 12. travnja 2022. godine, s početkom u 10:00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Molim Vas da se za sudjelovanje prijavite ovdje.
S obzirom na ograničeni broj sudionika, povratnu informaciju o mogućnosti sudjelovanja dobit ćete najkasnije do petka, 8. travnja 2022. godine.

Program predstavljanja:

  • 10:00 - 10:15 Registracija 
  • 10:15 - 10:35 Uvod
  • 10:35 - 10:55 Iskustvo Hrvatske zajednice za Down sindrom (HZDS) 
  • 10:55 - 11:15 Inkluzivni partner iz industrije – tvrtka CROZ
  • 11:15 - 11:35 Laboratorij ICT-AAC 
  • 11:35 - 11:45 Predstavljanje aplikacije KuhARica
  • 12:00 - 13:00 Praktična radionica KuhARica

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti