Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Održano je javno predstavljanje...

Održano je javno predstavljanje projekta SmartSoc u ponedjeljak 11. travnja u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljanju je prisustvovalo više od 100 učenika srednjih škola (Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, X. gimnazija „Ivan Supek” iz Zagreba) koji su dobili prigodne promo materijale FER-a i projekta SmartSoc.

Okupljene je, u ime uprave FER-a, pozdravila prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić. Uvodnu riječ je održao doc. dr. sc. Jurica Babić, a zatim je slijedilo predavanje "Od studentica do predavačica" asistentica Ivane Gače, mag. ing. i Katarine Mandarić, mag. ing. u kojem su opisale svoj put od sudjelovanja na radionici projekta TeamSoc21 tijekom svoje zadnje godine na diplomskom studiju te prijelaza u ulogu mentorica studentskim grupama na projektu SmartSoc i predavačica na istom projektu. Kroz izlaganje su pozvale učenike na uključivanje u Erasmus+ projekte, a zatim su predavanje nastavile predstavljanjem studijskog slučaja "Health on the Move" na kojem su radile sa studentima iz 9 europskih država uključenih na projekt SmartSoc.

Učenici su imali priliku sudjelovati na ŠUZA pametnoj radionici koju je vodio doc. dr. sc. Tomislav Jagušt te slušati prezentaciju Katarine Mandarić, mag. ing. o projektu "IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi", urbanom pametnom vrtu posađenom u dvorištu FER-a te uključivanju studenata u rad Laboratorija Interneta stvari. Uslijedilo je predstavljanje ICT-AAC laboratorija gdje je Matea Zovko, univ. bacc. logoped opisala razvoj pristupačnih rješenja za društvenu uključenost osoba s invaliditetom. Na kraju, Matea Žilak, mag. ing. i Ivana Gače, mag. ing. demonstrirale su aplikaciju kuhARica zasnovanu na tehnologiji proširene stvarnosti s ciljem pomaganja osobama s invaliditetom u pripremi jela koju su sudionici potom mogli i sami isprobati te dati svoje komentare.

Detaljnije o projektu SmartSoc i više fotografija nalazi se u nastavku obavijesti.

Projekt "SmartSoc: Education of Future ICT Experts Based on Smart Society Needs" je nastavak višegodišnje suradnje partnerskih sveučilišta u sklopu različitih ERASMUS projekata poput INNOSOC-a, SUSCOMTEC-a, ESM-a i TeamSoc21. Koordinator projekta je Fakultet za menadžment i informatiku Sveučilišta u Žilini, a FER je partner s višegodišnjim iskustvom sudjelovanja u međunarodnim ERASMUS+ projektima, u ulozi koordinatora ili partnera. Ukupno u projektu sudjeluje 13 sveučilišta iz 9 europskih država.

Glavni cilj projekta SmartSoc je stvoriti i provesti intenzivan interdisciplinarni studijski program u području poduzetništva temeljenog na ICT-u. Ovaj će projekt osnažiti ICT studentske timove da se nose s ekonomskim, društvenim i ekološkim izazovima definiranim strateškim dokumentima „Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development“ (UN resolution) i "Horizon Europe" (EU regulation). Uključit će važnu poruku o strategijama pametne specijalizacije i njihovoj važnosti za regionalni razvoj u EU.

U sklopu projekta održane su već dvije radionice koje su predviđene u hibridnom obliku. Prvi dio obuhvaća virtualnu mobilnost gdje se formiraju timovi studenata s europskih sveučilišta te započinje rad na odabranom studijskom slučaju, a drugi dio je fizička mobilnost - dvotjedna radionica uživo. Nažalost, zbog epidemiološke situacije, nisu održane u Žilini (Slovačka) 2020. godine i Valenciji (Španjolska) 2021. godine, već su održane u potpunosti virtualno. Ove godine je fizička mobilnost predviđena u Valenciji od 9. do 20. svibnja te vjerujemo u realizaciju radionice uživo. Virtualna mobilnost je već počela u veljači 2022. godine.

 

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti