Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod sudjeluje u nastavi na preddiplomskom studiju smjer Računarstvo, te je nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Od akademske godine 2021./22. Zavod je nositelj profila Znanost o mrežama na diplomskom studiju studijskog programa Računarstvo.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih laboratorija.


Video o Zavodu za telekomunikacije

Erasmus+ projekt pod nazivom Primjena inkluzivnog dizajnerskog razmišljanja u tehnički usmjerenim predmetima (eduIDT) uključuje 9 partnera iz 7 europskih zemalja, među kojima je i FER: University of Žilina (Slovačka), Tallinn University (Estonija), Universitat Politecnica de Valencia (Španjolska), Sveučiliste u Zagrebu (Hrvatska), Debreceni Egyetem (Mađarska), IMT Atlantique Bretagne Pays de la Loire (Francuska), Wilhelm Büchner Hochschule (Njemačka), Eggztra Innovations s. r. o. (Slovačka) i Europski institut za radne i industrijske odnose (Njemačka). Projekt ima za cilj unijeti inkluzivnu metodologiju dizajnerskog razmišljanja u tehnički orijentirane predmete visokoškolskih institucija usmjerenu na rješavanje problema podzastupljenih skupina kako bi se poboljšalo stvaranje inkluzivnih, inovativnih rješenja za društvo.

Razvoj inkluzivnog okruženja koje koristi svima, a posebno ranjivim skupinama društva, jedan je od ključnih izazova našeg vremena koji će oblikovati našu budućnost. Kako bi doprinijeli ideji stvaranja inkluzivnog društva, članovi projekta eduIDT, kojeg koordinira Sveučilište u Žilini, usmjerili su svoj entuzijazam i vještine tijekom protekle godine na korištenje inkluzivnog dizajnerskog razmišljanja (Inclusive Design Thinking - IDT) kao alata u obrazovanju studenata koji pohađaju tehnički usmjerene predmete. U skladu s ciljevima projekta, razvijen je zanimljiv i inovativan materijal primjenjiv u navedenim predmetima koji koristi elemente Design Thinkinga za rješavanje problema ranjivih skupina. Ovaj materijal, u obliku priručnika prevedenog na osam jezika, ima za cilj pomoći nastavnicima tehnički usmjerenih predmeta na sveučilištima u primjeni metoda Inclusive Design Thinkinga u nastavi te na taj način potaknuti studente na kreativno i sustavno razmišljanje te da se pri osmišljavanju novih rješenja (aplikacija, softvera) usredotoče i na probleme ranjivih skupina kako bi ta rješenja mogla koristiti i šira javnost kao i korisnici iz podzastupljenih skupina.

Priručnik Inclusive Design Thinking na hrvatskom jeziku dostupan je na web-stranici projekta eduIDT: https://www.eduidt.eu/inclusive-design-thinking-hrvatski/, a značajke priručnika opisane su u nastavku:

• praktični je vodič za sveučilišne nastavnike tehnički usmjerenih predmeta koji pomaže njima i njihovim studentima da se usredotoče na osmišljavanje novih rješenja za probleme podzastupljenih skupina;

• sadrži objašnjenje inkluzivnog dizajnerskog razmišljanja, njegovog procesa, faza, savjeta i trikova te primjere metoda koje nastavnici/studenti/javnost mogu koristiti za rješavanje problema u našim svakodnevnim životima;

• dostupan je na osam jezika (engleski, hrvatski, njemački, mađarski, estonski, francuski, španjolski i slovački);

• besplatno je dostupan na svim navedenim jezicima na web-stranici projekta: https://www.eduidt.eu/project-outputs/.

Uz priručnik, postoje videozapisi koji objašnjavaju osnove Inclusive Design Thinkinga i predlošci za svaku metodu objašnjenu u materijalima.

Autori objavljenih materijala rado iščekuju povratne informacije stručnjaka i javnosti stoga su svi kolege pozvani da se jave s prijedlozima za poboljšanje ili ostave povratne informacije na web-stranici projekta. U tekućoj fazi projekta testirat će se različite metode sa studentima i na temelju toga će se objaviti preporuke za nastavnike za implementaciju ove metodologije u obrazovanju.

Autor: Matea Žilak
Popis obavijesti