Programska rješenja za Internet stvari

Mentor: prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko

Umreženi uređaji i senzori postali su dio naše svakodnevnice, a postaju i dio Interneta stvari (IoT), novog evolucijskog koraka u razvoju Interneta. S obzirom na broj uređaja i njihovu sposobnost kontinuirane proizvodnje podataka i aktuacije, potrebna su posebna softverska rješenja za njihovo sigurno umrežavanje, prikupljanje podataka i upravljanje te obradu velike količine senzorskih podataka. Do 2025. godine predviđa se da će preko 75 milijardi uređaja biti povezano na Internet te će omogućiti digitalnu transformaciju u sljedećim produčjima: pametni gradovi, industrijske primjene (tzv. Industrija 4.0), poljoprivreda, pametni dom/ured, održiva prometna rješenja i umežena vozila.

S obzirom na broj uređaja i njihovu sposobnost kontinuirane proizvodnje podataka i aktuacije, potrebna su posebna softverska rješenja za njihovo sigurno umrežavanje, prikupljanje podataka i upravljanje. Cilj je pomoću IoT platformi što jednostavnije razvijati razne mobilne i web aplikacije (za primjere pogledati ovaj strip).

Studenti se upoznaju s platformama za IoT, njihovim arhitekturama te referentnim implementacijama. Kroz projekte i završne radove umrežavaju uređaje kao što su Arduino/Raspberry Pi, razvijaju softverske komponente za platforme ili korisničke aplikacije. Primjeri razvijenih aplikacija su mobilna aplikacija za praćenje kvalitete zraka u pokretu ili tramvajskog prometa putem korisnički generiranih podataka.

Studentima je na raspolaganju vrijedna oprema Laboratorija za Internet stvari.

Primjeri završnih radova:

  • Zelene rute za bicikliste i pješake
  • Prepoznavanje lica korisnika za primjene u pametnom uredu
  • Unutarnja navigacija korisnika u prostorima FER-a
  • Primjena platforme AWS IoT za razvoj usluga u području Interneta stvari
  • Aplikacija weba za interaktivnu vizualizaciju velike količine podataka o kvaliteti zraka

Potpuni popis obranjenih završnih i diplomskih radova može se pogledati ovdje.